magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. szeptember 1., 14:16

Hatan kaptak Hurban-díjat, köztük Rudolf Schuster, volt köztársasági elnök

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke 6 személyt tüntetett ki a Szlovák Alkotmány elfogadásának 30. évfordulója alkalmából.

Boris Kollár
Fotó: TASR

A kultúra területén két új kitüntetettje lett az állami díjnak,

mégpedig az idén 80. születésnapját ünneplő Božidara Turzonovová színésznő, valamint Viliam Klimáček rendező.

Állami kitüntetésben részesült Rudolf Schuster, Szlovákia második köztársasági elnöke is.

Ő volt 1989 őszén a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, aki felelősségteljesen járt el a politikai hatalom átruházásában a bársonyos forradalom képviselőire. „A szlovák parlament felelősségteljes tagja maradt, a Szlovák Alkotmány kidolgozására hivatott bizottságot hozott létre. Az ő vezetése alatt fogadta el a Szlovák Nemzeti Tanács 1990. március 1-jén az állam nevéről, az állami jelképekről és az állami himnuszról szóló törvényt“ - emelte ki Schuster érdemeit Boris Kollár.

Kollár az izraeli Itzchack Jehuda Schapira rabbit is kitüntette.

In memoriam Hurban-díjat érdemelt Jozef Tomko bíboros, aki az eddig legmagasabb tisztségeket viselő, Vatikánban szolgált egyházi személyiség volt, valamint Karol Plank jogász, aki a szlovák alkotmány alapszövegének kidolgozásán dolgozott.

A Jozef Miloslav Hurban állami kitüntetést a parlament elnöke adja át. Azokat a személyeket, vagy csoportokat jutalmazzák vele, akik a szlovák alkotmányosság területén szereztek jelentős érdemeket. Az állami díjat más állam polgára is megkaphatja. A kitüntetés odaítélésével a havi átlegkereset 25-szörösének megfelelő anyagi jutalom is jár.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.