2024. január 29., 13:05
Frissítve: jan. 29. 14:39

Hat személyt vett őrizetbe a NAKA a Városi rendőr fedőnevű akcióban

Hat személyt vett őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Városi rendőr fedőnevű akcióban – az ügy felderítésében együttműködik a pozsonyi városi rendőrség vezetése – erősítette meg a TASR-nek Roman Hájek, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Már nyomoznak
Illusztráció
Fotó: Facebook
Közszolgálati feladatokat ellátó személy hatalmi jogkörökkel való visszaélése és kenőpénz elfogadása miatt indult eljárás. Összesen hat személyt vettek őrizetbe, kihallgatásuk folyamatban van

– tette hozzá a szóvivő.

További tájékoztatást egyelőre nem ad a rendőrség.

Matúš Vallo főpolgármester megerősítette, hogy hat városi rendőr ellen indult eljárás, egyikük már 1991 óta dolgozik a testületnél, a legfiatalabb pedig 2015 óta. A városi rendőrségnek nincsenek jogkörei ilyen visszaélések felderítésére, csak együttműködik a NAKA nyomozóival.

Vallo elmondta,

ez az eset is igazolja annak helyességét, hogy testkamerát viseljenek a rendőrök.

A szabályzat megkerülése, hogy mikor köteles bekapcsolni a testkamerával való rögzítést a rendőr, indokolja a munkájuk alapos ellenőrzését, és ezt követően akár munkajogi következményei lehetnek. A kamera kikapcsolása egyes esetekben közvetett bizonyítéknak számíthat

- tette hozzá a főpolgármester.

Egyúttal felhívással fordult a nyilvánossághoz, hogy ha bármilyen visszaélést tapasztal, forduljon a városi rendőrséghez.

Helyszíni bírságolásnál a rendőrök kötelesek a kifizetett bírság teljes összegéről igazolást kiállítani

– tette hozzá Vallo.

Miroslav Antal, a városi rendőrség parancsnoka elmondta, nagyon komolyan veszik az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos gyanút.

Az első pillanattól kezdve mindenben együttműködünk a NAKA-val

– jelentette ki. A hat rendőr letartóztatását újabb lépésnek tartja a jól működő és megbízható városi rendőri testület létrehozása felé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.