2020. október 6., 09:04

Háromszáz új aktív önkéntest vártak, hatvan se lett belőle! Bajban a szlovák hadsereg!

A 2021-es évre a szlovák fegyveres erők 330 ún. aktív tartalékos katona szolgálatba vételét tűzték ki célul. Nem jött össze!

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

A TASR azt írja, a honvédelmi tárca szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková tegnap közölte, mindösszesen 57 darab jelentkezés futott be hozzájuk a határidő lejártáig. Kakaščíková arról is beszélt, a jelentkezők gyér számából látszik, vonzóbbá kell tenni a katonai pályát a fiatalok előtt, ezért a minisztérium egy új törvénymódosítás kidolgozását tervezi.

A bajt tovább tetézi, hogy az 57 jelentkező közül korántsem biztos, mind az összesből aktív tartalékos katona válhat.

Az ilyenkor szükséges adminisztratív eljárások után ugyanis alkalmassági tesztek következnek. Felmérik a jelentkezők egészségügyi, mentális és fizikai állapotát. Ezen a rostán, elképzelhető, kiesnek néhányan, így a szóvivő nem is kívánt válaszolni a sajtó azon kérdésére, a kéthetes alapkiképzés után hányan léphetnek aktív tartalékos szolgálatba.

A TASR szerint ma 130 aktív tartalékos katonája van az országnak. Aktív tartalékosnak (Magyarországon, hellyel-közzel, ennek a státusznak az önkéntes tartalékos felel meg) leszerelt professzionális katonák, illetve katonai alapkiképzésen átesettek jelentkezhetnek, különleges szituációkban, természeti katasztrófák idején mozgósíthatóak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.