2021. október 12., 14:11

Harc a rendőrségért – jóval szélesebb jogköre lesz a belügyminiszternek

Kicsit túlzásba vitték a belügyminiszter jogköreinek megerősítését a képviselők. Nemcsak az országos rendőrfőkapitány és a belső ellenőrzés vezetőjének kiválasztási jogát kapja vissza – amivel nem is lenne gond –, ezzel együtt szépen csendben, mindennemű vita nélkül egy másik, sokkal komolyabb változás is keresztülment. A belügyminiszter ezentúl bármikor leválthat bármelyik vezető tisztségben lévő rendőrt.

Mikulec
Fotó: TASR

Ami a belügyminisztert – egyébként egy eredetileg civil tisztségű embert – a rendőrség teljhatalmú urává teszi, írja a postoj.sk portál, amely szerint a miniszter döntésétől (vagy hangulatától) függ ezentúl gyakorlatilag minden rendőr. Talán a járőröző rendőrök kivételével.

A változást a törvényben szinte észrevétlenül az egyik parlamenti képviselő, Lukáš Kyselica (OĽaNO) – a Gorilla-ügyet vizsgáló nyomozócsapat hajdani vezetője – javasolta.

Mikuklec miniszter azt állítja, nem tudott róla. Ami hihető is, nem ez az egyetlen dolog ugyanis, amiről Mikulecnek az utóbbi évben nem volt tudomása, ami a hivatala háta mögött történt.

A dolgot Jaroslav Spišiak (Mikulec hajdani főnöke a Slovnaftban és jelenlegi tanácsadója) sietett megmagyarázni úgy, hogy állítólag fontos, hogy minden vezető tisztségben lévő rendőr érezze a feje felett a leváltás lehetőségének damokleszi kardját. Ezzel csak az a gond, hogy a fegyveres erőkben tisztségben lévők leváltásának meg kellene, hogy legyenek a hierarchikus szabályai és természetesen az okai is.

Most viszont a rendőrfőnök egy bábuvá válik, akinek egy kormánytag bármikor önkényesen beleszólhat a személyügyi jogköreibe,

és ugyanez vonatkozik a többi rendőrségi tisztviselőre is. A miniszteri fejsze bármikor lecsaphat. Az egyik szélsőségből, amikor a miniszter keze meg volt kötve, a másikba megyünk, most (politikailag) a rendőrség kezét kötik meg, véli a postoj.sk.

Rendőrrezsim: le velük?

Vladimír Palko elismeri, egyszer volt már ilyen erős fegyver egy kormánytag kezében. Megvannak ennek az előnyei a rendőrségen belüli konfliktusok megoldásában, de a kockázatai is a társadalom számára. Abban az időben azonban, 20 évvel ezelőtt az alapvető társadalmi keret viszonylag stabil volt. Ma más a helyzet. A világjárvány miatti félelem három hulláma után a biztonság, a fegyelem és az engedelmesség lettek a kulcsszavak… Megváltozott az alkotmány. Pontosabban: szűkült a jogaink védelme, megerősödtek a hatóságok és a kormány, amelyek eldöntik, mikor és ki mehet például üzletbe. Megszületett a pandémia-abszolutizmus, amely átrajzolta a társadalmi szerződés elveit.

És ami a legfontosabb: elindult az ellenállás és a kritika elleni küzdelem. A kormány, a hivatalok és a rendőrség is a belső ellenséggel harcol.

A társadalom egyre inkább agresszív és megosztott. A rendőrségtől várják sokan, hogy keményen fellépjen a „belső ellenséggel” szemben. Nem feltétlenül kell egyetértenünk a vakcinaellenesekkel és a nyilvános tiltakozó akcióikkal, de senkinek sem kellene megtiltania, hogy nyilvánosan kifejezzék a véleményüket. S főleg nem lehet a rendőrséget sürgetni, hogy avatkozzon be és verje le őket.

Megfenyegetni a tiltakozó csoportokat a társadalom egy részének megfélemlítésére tett kísérletnek tűnik,

véli a postoj.sk, amely szerint sajnálatos, hogy a rendőrfőnök a tömeges védőoltások hangos ellenzőinek egy kis csoportját a rendőrség egyik fő témájává tette.

Tény, hogy a parlamenti többség megváltoztathatja a szabályokat. És biztonsági érdekek miatt korlátozhatja az emberek szabadságát, megerősítheti a hatóságok jogkörét. Olyanokét is, mint Mikas vagy Mikulec. De ezt nem lehet csendben, mindennemű társadalmi vita nélkül megtenni. Egyszerűen fogalmazva: alárendelni a teljes rendőrséget ebben a robbanásszerű időben nem igazán jó ötlet. Idővel a kockázat nagyobb lehet, mint az ígért előny, véli a portál.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!