2020. április 2., 18:35

Harabin panaszbeadványa „elbukott” az alkotmánybíróságon

Az SZK Alkotmánybírósága csütörtökön „nyilvánvalóan alaptalannak” titulálta Štefan Harabin korábbi államfő-jelölt panaszbeadványát, amellyel a 2019. márciusi elnökválasztás eredményét támadta meg. A taláros testület elutasította a beadványt, és kimondta, hogy Zuzana Čaputová államfőt az SZK Alkotmányával és a hatályos jogszabályokkal összhangban választották meg.

Štefan Harabin
Fotó: TASR

Harabin panaszbeadványa szerint az elnökválasztás első és második fordulója is törvénytelenül és alkotmányellenesen zajlott le, ezért az elnökjelölt azt javasolta, hogy az eredményt érvénytelenítsék, és a választásokat ismételjék meg.

Az alkotmánybíróság a ténymegállapításokat figyelembe véve, valamint az alkotmány és a választásokra vonatkozó előírások áttanulmányozása után úgy döntött, hogy az indítványozó javaslatai alaptalanok, és hogy az elnök asszonyt az alkotmánnyal és a hatályos jogszabályokkal összhangban választották meg”

 – jelentette ki Ivan Fiačan, az alkotmánybíróság elnöke.

Harabin szerint Čaputová a választási kampánya finanszírozása során megkerülte a törvényt többek között azáltal, hogy elfogadta Robert Mistrík jelölt közvetlen támogatását, aki még az első forduló előtt visszalépett. A korábbi elnökjelölt rámutatott arra is, hogy rendkívül magas volt a kiadott választói igazolványok száma, ami szerinte megalapozottá teszi a választási csalás gyanúját.

Az alkotmánybíróság zárt ajtók mögött döntött a panaszbeadványról. A határozat indoklása szerint a választásokat szabályozó előírások nem tiltják, hogy egy visszalépő jelölt egy másik jelöltet támogasson, a két jelölt kampányköltségei pedig nem adandók össze. Az alkotmánybíróság tudomására jutott továbbá, hogy a megválasztott államfő szabályosan megfizette azoknak a reklámfelületeknek az árát, amelyeket a visszalépett jelölt bocsátott a rendelkezésére. Az is bizonyítást nyert, hogy semmilyen visszaélésre nem került sor a választói igazolványokkal való szavazással összefüggésben.

Az államfőválasztás első fordulóját 2019. március 16-án tartották. Harabin a szavazatok 14,34 százalékát szerezte meg, és harmadikként végzett Čaputová és Maroš Šefčovič mögött. A március 30-án tartott második fordulót Zuzana Čaputová nyerte 58,4 százalékkal. Šefčovič a szavazatok 41,59 százalékát szerezte meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.