Hány szülő marad otthon a karantén miatt és ki pótolja őket a munkahelyeken?

2020. március 10., 20:15
Somogyi Szilárd

A központi válságstáb hétfői rendelkezései értelmében ezres nagyságrendben várható, hogy a bölcsődék, óvodák és iskolák kényszerű bezárása idejére ápolási táppénzes ellátást (ošetrovné) fognak igényelni a gyermekek szülei. Kinek van erre lehetősége? Egy kérdés, egy válasz sorozatunk következő része.

Egy kérdés Peter Višváderhez, a Szociális Biztosító szóvivőjéhez

Kinek van lehetősége táppénzes ellátást igényelni?

Érvényesek a www.socialnapoistovna.sk oldalon közzétett eljárási útmutatásaink. Ezek lényege, hogy az a szülő, akinek gyermeke olyan bölcsődébe, óvodába, szociális intézménybe, vagy iskolába jár, amelyet a koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedések eredményeképpen átmenetileg bezártak, jogosult arra, hogy ápolási táppénzes ellátást igényeljen. Mindezt természetesen mindazok ellenére, hogy gyermeke egészséges.

Arra kérjük a szülőket, hogy a Szociális Biztosítót ne személyesen, hanem e-mailben vagy telefonon keressék fel. Kialakítottunk egy külön elektronikus formanyomtatványt is, amely az elérhetőségeinket is tartalmazza. Arról viszont nincsenek még csak becsléseink sem, hogy hány személy kéri majd az ápolási táppénzen való otthonmaradás lehetőségét.
Egy válasz Martin Hoštáktól, a Munkaadók Országos Uniójának titkárától

Az, hogy hányan maradnak ki kényszerűen a munkából, várhatóan nem kis számú munkavállalót jelent majd. Vajon okozhat-e fennakadásokat egy masszív dolgozói kiesés a vállalatok életében?

Mindenekelőtt azt kell elmondanom, hogy egy teljesen új helyzettel állunk szemben, amikor a körülmények dinamikusan, egyik napról a másikra változhatnak. Ezért előzetesen felkészülni egy ilyen helyzetre nem is lehetett. Azt is el kell mondanom, hogy nem gyűjtünk a tagszervezeteinktől olyan adatokat, amelyek a munkavállalók, dolgozók betegállományának mértékét mutatná meg.

Az biztos, hogy fennáll a tömeges távolmaradások lehetősége is, és ilyen esetben a kérdés úgy áll majd, hogy saját erőből meg tudják-e oldani a munkaadók ezeket a kieséseket vagy külső segítséghez kell folyamodniuk. Ez alatt érthetjük azt, hogy a kormánnyal közösen kell megtalálnunk a megoldás módját.

Ilyen egyeztetésre viszont még nem került sor, a válságstáb hétfői bejelentése óta még csak egy nap telt el, meg kell várnunk, hogyan alakul a helyzet.

Kövesse facebook oldalunkat is!