2022. október 23., 09:34

Hány euróval emelkednek jövőre az energiaszámlák? Krajniak már mondott egy összeget

Ideje spórolnunk? Mennyibe fog fájni nekünk az energia árának emelkedése? Lesz miből kifizetni a számlákat? Ezek azok a kérdések, amelyekre a leginkább várjuk a válaszokat. Milan Krajniak szociális ügyi miniszter az első, aki konkrét összeget is megemlített, már ami a havi pluszkiadásokat illeti.

energia, lámpa, fény, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Lassan itt az év vége és még mindig nem tudjuk, mennyivel fizetünk többet jövőre a gázért, a villanyért, a vízért. A kormányt is egyre jobban sürgeti az idő, hogy kidolgozza lakosságmegsegítő csomagját. Mégis mennyivel lesz több az energiaköltségünk jövőre?

Az lenne a kívánatos, ha ez háztartásonként nagyjából 20 euró lenne. Ide akarunk eljutni”

– mondta a miniszter.

Hozzátette, a számlák megfékezésére több megoldás is kínálkozik, a kormány ezeket össze akarja kötni. Valószínűleg elfogadják az ún. energetikai csekkeket is. De ezek nem érkeznek meg postaládákba. Az állam egyenesen az energiaszolgáltatóknak akarja „küldeni”.

Krajniak szerint erre azért van szükség, hogy a szolgáltatók ne küldjék ki a magasabb számlákat és a lakosságnak ne kelljen az energiacsekkekkel „bíbelődniük”. Inkább fordítva szeretnék, hogy minden szolgáltató tudja, mennyivel kell automatikusan csökkentenie a háztartások számláit.

Tűkön ülnek a vállalkozók is, akiknek a kormány még az év végéig rendkívüli segélyt akar nyújtani. Erre a célra bevethetők az eddig felhasználatlan uniós támogatások is.

Ám a megoldásnak még a kontúrjait sem látni, arra még várni kell. Valószínűleg a jövő hétig. Több miniszter jelezte ugyanis, hogy nagy sajtóértekezlet készül. Az intézkedéseket fokozatosan mutatják be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.