2021. április 23., 09:57

Hamarosan mindenki bejelentkezhet a váróterembe, és a harmadik adag oltás is reális

„Intenzíven dolgozunk azon, hogy megnyissuk a várótermet a 18 pluszosok számára”– jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a TA3 hírtelevízióban. Azt is elmondta, a legtöbb a Pfizer-vakcinából érkezik, ahol más a logiszitka, emiatt hamarosan mindenki számára megnyitják a virtuális várótermet.

Fotó: TASR

Mi lesz a kamaszok és a gyermekek oltásával?

Lengvarský szerint a Pfizer vakcinája már megkapta az amerikai gyógyszerügynökség engedélyét a 6 hónaposnál idősebb gyermekek oltására. Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása után és ha elérjük a kedvezményezett korosztályokhoz tartozók, például az idősek és a rizikócsoportba tartozók beoltását, akkor egyeztetnek a gyermekorvosokkal és járványügyi szakértőkkel a gyermekek vakcinációjáról.

Hozzátette azonban, hogy erről még korai beszélni, mert vannak olyan feladatok is, amelyek „igényesebbek és inkább fontosabbak”.

A tárcavezető kifejtette, hogy azok az emberek, akik már megkapták például az AstraZeneca védőoltásának első adagját, nem kaphatják második oltásként egy másik gyógyszergyártó cég vakcináját.

A jelenlegi gyógyszerfomák nem teszik lehetővé a vakcinák kombinációját”

– tette hozzá.

Lengvarský reálisnak tartja a harmadik adaggal való oltást is. Ha befejeződik a lakosság kritikus részének oltása és ha ezt a tanulmányok is alátámasztják, akkor harmadik adaggal is oltani fogunk. Ennek menete a gyógyszergyártók ajánlásaitól fog függeni.

Elmagyarázta azt is, hogy a harmadik adag már a mutánsok figyelembevételével átalakított oltóanyag lehet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.