2021. február 21., 14:44

Hamarabb véget érhet a kijárás korlátozása, mint gondolja. Szerdán szavaz a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

A törvényhozás szerdai napirendjén szerepel a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítása. A koalíciós pártok nem egységesek a kérdésben.

kijárási korlátozás ellenőrzés
Fotó: TASR

A kormány decemberben úgy módosította a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályt, hogy a kabinet ismételten 40 nappal hosszabbíthatja meg a veszélyhelyzetet, azonban annak 20. napjáig a döntést meg kell erősítenie a parlamentnek is.

A koalíciós SaS elnöke Richard Sulík kompromisszumos megoldást támogatna: vagy lerövidítené a veszélyhelyzet 40 napos időtartamát, vagy a liberálisok támogatásának fejében a jelenleg zárva tartott boltok megnyitását szabná feltételül. Az SaS frakciója hétfőn dönt a kérdésben.

A párt képviselője, Ondrej Dostál szerint, ha a parlament nem támogatja a hosszabbítást, a kormány a Közegészségügyi Hivatal által hozott intézkedések útján is tudja kezelni a járványt.

A többi koalíciós párt támogatása is kétséges: a Za ľudí frakcióvezetője, Juraj Šeliga szerint a döntésük attól függ, milyen indoklással kerül a téma a törvényhozás elé.

Az ellenzéki Smer biztosan nem támogatja a hosszabbítást, a Hlas-SD még nem döntött.  

A veszélyhelyzet megszűnésével azonnal hatályukat veszítenék a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozások. A járványhelyzetben a veszélyhelyzetre hivatkozva függesztették fel a békés gyülekezési jog gyakorlását, s erre hivatkozva kötelezhetők az egészségügyi dolgozók munkára a járvány elleni harc első vonalában.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.