2020. november 5., 16:56

Ha karanténban vagy, nem szabad tesztre menni, ha vörös járásban dolgozol, mindenképp teszteltetned kell magad!

Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán több vitás kérdésre is válaszolt a hétvégi második teszteléssel kapcsolatban. A válaszaikból kiderült, például aki nem volt tesztelésen az első körben, az a másodikra se jöjjön, várja csak ki az önkéntes karantén végét.

Fotó: TASR

Nem ajánlották a tesztelést annak a feleségnek sem, akinek az első teszteléskor a tesztje negatív lett, de mivel a férjének pozitív, ezért házi karanténba vonult.

A minisztérium álláspontja szerint meg kell várni a karantén idejének leteltét. Azt ajánlják, hogy a jövő héttől, minden járási központban mintavételi pont lesz, ahol a karantén letelte után letesztelheti magát, és megkaphatja a bizonylatot, hogy megfelelően negatív.

A minisztérium álláspontja szerint, azoknál, akik a fertőzöttebb vörös járásokban laknak (azaz, ahol lesz második tesztelési kör), hiába van valakinek negatív PCR tesztje október 29-ről, akkor is részt kell vennie a tesztelés második körében.

Természetesen mehet PCR tesztre is, ha úgy dönt.

A miniszteri bejegyzés szerint az akinek megvan a papírja az első tesztelésről, és zöld járásban lakik (ahol nem lesz második kör), viszont a vörös járásba (ahol lesz második kör) jár dolgozni, azoknak azt tanácsolják, hogy menjenek el a legközelebbi járásba átteszteltetni magukat, vagy várják meg míg megnyílnak a járási székhelyeken a tesztpontok, ahol új papírt kapnának a negatív eredményről.

Tehát az a Komárom járásbeli, aki a Dunaszerdahelyi járásban dolgozik, kell lennie igazolásának a második tesztelésről.

A minisztérium azt is leírta, hogy

azok akik a zöld járásokban laknak, azoknak sem ér véget a kijárási korlátozás november 9-én, mivel azt 14.-ig meghosszabbították.

A minisztérium szerint az, akinek pozitív lett az első tesztje, az nem mehet a második tesztelésre, mivel tart a karantén időszaka.

A karantén 10 nap után ér véget, amennyiben nem tapasztalta magán a betegség tüneteit, és nem került kontaktusba koronavírus-fertőzöttel. A karantén végével, a teljes kijárási tilalom feloldásához igazolást kell beszerezni a háziorvostól, hogy átesett a COVID-19 betegségen az elmúlt három hónapban.

Az onkológiai betegek kórházi látogatásának szabályait a minisztérium rábízza az egyes kórházakra. A kérdés azért is érdekes, mivel az onkológiai betegek számára nem volt kötelező a tömeges tesztelésen való részvétel.

A minisztériumi bejegyzés foglalkozik azokkal az esetekkel is, mikor a 65 év feletti pacienseket (számukra sem volt kötelező a tömeges tesztelés) negatív teszt híján nem engedték a kórházakba, rendelőkbe. Azt ajánlották, hogy ilyenkor meg kell szólítani az adott kórházat, rendelőt, milyenek a belépés feltételei. Bár ezután sem ajánlják a 65 év felettieknek a tömeges tesztelésen való részvételt, inkább azt, hogy minimalizálják a mozgásukat, a kontaktusaik számát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.