2020. november 7., 21:18
Frissítve: 06:35

Krajčí miniszter Bősön: Magyarországon rosszabb a helyzet, mint Szlovákiában - Videóval

Marek Krajčí, Szlovákia egészségügyi minisztere szombaton kora este villámlátogatást tett a Dunaszerdahelyi járás két településén, Felbáron és Bős városában. Itt szerzett tapasztalatairól, illetve a dél-szlovákiai egészségügyi helyzetről nyilatkozott a ma7.sk portálnak.

Fotó: Somogyi Szilárd
Marek Krajčí

Milyen benyomásokat szerzett azokon a csallóközi mintavételi helyeken, ahol ma látogatást tett?

Kimondottan jók voltak a tapasztalataim, a csapatokon látni lehetett, hogy összeszokottan dolgoztak a múlt heti első kör után, minden folyamatosan, fennakadás nélkül zajlott, s így aztán jóval kevesebbet is kellett várni.

Ami külön örömöt okozott, az a pozitívan teszteltek nagyon alacsony száma volt.

Tudná ezt esetleg konkretizálni is? Vannak már nem hivatalosnak mondható végeredményei is a mai napnak?

Nem, ilyennel még nem rendelkezem, viszont ott, ahol személyesen voltam, az egyik helyen egy személy, a másikon pedig kettő volt pozitív. Ezek viszont még kora esti számok.

Szombaton reggel, Krčméry professzor Dunaszerdahelyen azt jósolta, jelezte előre, hogy szerinte a pozitívan teszteltek száma nem fogja elérni a 0,5%-ot. Ön ezt meg tudja erősíteni?

Azon helyek alapján, amelyeket meglátogattam és ez természetesen csak egy durva becslés, mivel nem tudjuk, hányan jönnek majd vasárnap, úgy vélem, igen. 

Egyébként érdekes, hogy legutóbb vasárnap kevesebb ember volt a tesztelésen, de több fertőzött akadt közöttük, mint szombaton. Ennek nem tudom az okát, de így volt.

Ha viszont ilyen alacsony szinten maradnak a számok, ahogy azt én ma láttam, akkor ezeken a helyeken akár még 0,5%-nál is alacsonyabb lehet az eredmény.

A múlt héten, elterjedt itt egy olyan városi legenda, mely szerint a járás 0,7% fölötti fertőzöttsége az úgynevezett tesztelési turizmusnak köszönhető, azaz, hogy Pozsonyból sokan jöttek ide ellenőriztetni magukat. Találkozott szombaton ilyen jelenség visszhangjával?

Jó kérdés, bár én Somorján ma nem voltam, viszont Pozsonyban sokkal alacsonyabbak voltak a (fertőzöttségi) számok, mint az önök régiójában. Ha tehát voltak is itt ilyen személyek, azért jöhettek, mert a munkájuk, és az ehhez szükséges igazolás ide kötötte őket. Nem hiszem, hogy az ilyesminek negatívan kellene, hogy érintse ezt a vidéket.

Dél-Szlovákia zöld térképén csak a Szerdahelyi járás árválkodik piros színben. Ez azt is jelentheti, hogy a vidék többi része segítséget nyújthat az északi vidékeknek, mint gyakran tették az aratások során? Van önnek ilyen jogköre, hogy egy ilyen segítségadást elrendeljen?

Mi már azoknak a Komáromi járásban levő, covid-fertőzött szociális otthonoknak adtunk ilyen segítséget, ahol probléma mutatkozott az egészségügyi személyzet biztosításával. Örülünk, hogy délen alacsonyabb a fertőzöttség aránya, bár ez nem egészen a legdélebbi részeket jelenti. Dél-Szlovákai északi részén fekvő korházak viszont már most is nyújtanak ilyen segítséget a nagyobb problémával küzdő helyeken.

Határvidéken vagyunk, Dunaszerdahely, Nagymegyer és a további városok is közvetlenül összeköttetésben állnak Magyarországgal, itt például Győrrel. A határátlépést illetően mit tud előrejelezni, szigorítást vagy esetleg könnyítéseket?

Fel szeretném arra hívni a figyelmet, hogy a rendelkezésünkre álló információk szerint Magyarországon a helyzet rosszabb mint Szlovákiában, ezért nagyon óvatosnak kell lenni. Az ingázóknak nagyon szigorú járványellenes előírásokat kell betartaniuk, s a jövőben tőlük a teszteket is elvárjuk. Természetesen nem napi rendszerességgel, de előreláthatólag két heti intervallumokban. Ez november 15-étől várható. Szlovákiai a nemzetközi járványügyi térképhez tartja magát, amelyen az idő múltával, sajnos, szinte az összes európai ország vörös színt kap. Ez azt jelenti, hogy ezekből az országokból érkezőknek karanténba kell vonulniuk, viszont ha rendelkeznek negatív teszttel, akkor ezt elkerülhetik.

Videófájl

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék