2020. november 22., 12:45

Ha hihetünk Matovičnak, két hét múlva jöhet az újabb tesztelés

Lassan hozzászokunk, ahhoz a kellemetlenséghez, amit a koronavírus-tesztelés okoz. Ha minden igaz, két hét múlva ismét repetázunk belőle, legalábbis ezt lengette be Igor Matovič kormányfő a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Jelezte azt is, hogy az önkéntesség a mostani hétvégén nem vált be. Azt sem rejtette véka alá, hogy ismét növekedésnek indulhat a fertőzöttek száma.

Richard Sulík gazdasági miniszter alternatív koronakezelő stratégiájáról megjegyezte, hogy matematikából kapott feladatot, de ő „szlovákból dolgozott ki munkát”.

A szakértői konzílium kidolgozott egy tervezetet, amit a pandémiabizottság és a központi válságstáb is megtárgyalt. Ennek az ajánlása egyértelmű, csökkenteni kell az esetszámot. Szerepel benne az iskolák újranyitása is. Ezért vetette fel a „közösségi tesztelés” tervét, amit Sulík kritizált. Konkrét felkérést adott neki, amit nem teljesített.

Amit tudok az az, hogy Richard Sulík nem áll elő tervvel, hogyan teljesítsük a konzílium feltételeit”

– jegyezte meg a kormányfő.

Egyelőre nem feltételezi, hogy bezárnák a járásokat, s szigorúbb kijárási korlátozásokat sem terveznek a karácsonyi időszakra. Bízik az emberek felelősségtudatában.  

Az országos tesztelés első és második köre költségeinek térítésről szóló kérdésre azzal reagált, hogy ezt a védelmi minisztérium szervezte és a költségeket a pénzügyminisztérium téríti azon adatok alapján, amelyeket megkap. Szerinte egyébként a polgármesterek zöme becsületes volt a költségeket illetően, de akadtak olyanok is, akik nem, náluk ellenőrzést kell tartani.

Egy-egy mintavételi pont költségei pár száz euróra rúgtak, és nem pár tízezerre, jegyezte meg. Azok polgármesterek, akiknek fontos lakosaik egészsége, biztos, hogy megtalálták az anyagi fedezetet.

Matovič véleményt mondott Peter Pellegriniék felmérésről is, ami a kormány mandátumának idő előtti megszüntetéséről szól.

Milyen ankét az, amire a végtelenségig lehet szavazni”

– mondta. Hozzátette, az OĽANO választások előtti felmérésénél biztosítva volt, hogy egy ember nem szavazhasson többször. Élces megjegyzést tett arra, hogy Pellegrini egykor a digitalizációért felelt.

Az előrehozott választásokról szóló referendumról, amit az ellenzék helyezett kilátásba, azt mondta, ha összeszedik az aláírásokat, szorít nekik. Szerinte ez a polgárok alkotmányos joga. Hozzátette azt is, annak idején ő volt az, aki a referendum kiírásához szükséges számok csökkentését, de az akkori koalíció ezt elutasította. Szerinte most az ankéttal, aztán meg a referendummal fognak játszadozni, de ez utóbbira valószínűleg úgysem menne el elég ember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.