2020. október 2., 09:41

Ha ebből nem lesz koalíciós válság, akkor semmiből: az SaS egy sor liberális témát szeretne megnyitni

Azonos neműek regisztrált partnerkapcsolata, a marihuána dekriminalizálása és a szexuális nevelés liberalizálása. Többek között ezeket a témákat szeretné megnyitni a közeljövőben a kormánykoalíció tagjaként a Richard Sulík vezette SaS. Kérdés, hogyan reagál minderre a legerősebb kormánypárt konzervatív szárnya.

Fotó: TASR

A bő fél évvel ezelőtt felálló Matovič-kormányban nem először bontakozik vagy bontakozhat ki éles konfliktus az egyes kormánypártok között. Legutóbb, néhány napja az egyház és az állam szétválasztásának és az abortusz kérdésében feszültek egymásnak a felek. A képlet egyszerű volt: az egyik oldalon a liberális SaS, a másikon mindenki más. 

Úgy tűnik, az SaS-nek a kívülálló szerepe megtetszett, Richard Sulíkék ugyanis (akiktől egyébként a különvélemény eddig sem állt távol) egy sor más liberális témát is megnyitnának. Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS egyik meghatározó politikusa legalábbis erről beszélt a Dennik N c. lapnak.

Szerinte az egyház és az állam szétválasztásának témája csak a kezdet volt.

Az elmúlt hetekben nem törekedtem másra, csak arra, hogy olyan témákat nyissak meg, mint az egyházak államtól való elválasztása, a marihuána dekriminalizálása és a bejegyzett élettársi kapcsolatok, amelyek szükségességére már régóta rámutattam

- mondta Nicholsonová, hozzátéve:

meggyőződése, hogy az SaS számára ez az egyetlen út ahhoz, hogy "visszatérjen saját DNS-éhez".

Szakértők szerint ezekkel a témákkal leginkább a 30 éve alatti szavazókat próbálja a SaS megszólítani - ebben a korosztályban ugyanis - a felmérések részletes adatai szerint - a liberális párt rendkívül gyenge mutatókkal rendelkezik.

A fegyver azonban kétélű, ugyanis az SaS szimpatizánsainak legalább fele inkább jobboldali. Ők nem a tőről metszett liberális, sokkal inkább a gazdasági kérdések és problémák kezelése miatt szimpatizálnak az SaS-szal. Nem utolsó sorban pedig azért, mert Sulíkék szakpolitikai kérdésekben eddig többé-kevésbé kompetensnek mutatkoztak.  

Ez azonban még semmi. Nicholsonová fontosnak tartja, hogy a szexuális nevelés megreformálását is. Szerinte ugyanis azokban az országokban, ahol ez kötelező és a lakosság minden rétege számára biztosított a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés, ott csökken az abortuszok és a serdülőkori terheségek száma.

Kérdés, mennyire vehetők komolyan Nicholsonová szavai. Ő ugyanis az SaS EP-képviselője, így jelen pillanatban nem tagja a szlovák törvényhozásnak, ily módon javaslatokat sem nyújthat be a parlamentbe, ráadásul a kormánykoalíciót megosztó kérdésekről is sokkal szabadabban beszélhet. 

Megosztás
Címkék