2020. február 29., 10:27

Ha az államfő is aláírja, idén karácsonykor már jön a 13. nyugdíj

A parlament kedden, alig pár nappal a választások előtt elfogadta a 13. nyugdíjról szóló törvényt, mely az ún. karácsonyi nyugdíj helyett kerül bevezetésre. Ha az új jogszabályt Zuzana Čaputová is aláírja, akkor 1,4 millió szlovákiai nyugdíjasnak hoz plusz egy havi nyugdíjat novemberben a postás.

nyugdíj, nyugdíjkorhatár

A 13. nyugdíj összege mindig az adott nyugdíjfajta átlagától függ. Például aki öregségi nyugdíjat szed, az idén novemberben 460 eurónak örülhet.

Megvalósult az utolsó prioritás, amire törekedtünk az elmúlt hét év során. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez komoly segítség, már ami az idősek életszínvonalának emelését illeti”

– reagált a törvény elfogadása Ján Lipiansky, a Szlovák Nyugdíjasok Egyesületének elnöke

A köztársasági elnöknek, a kézbesítéstől számítva, 15 napja van arra, hogy aláírja vagy visszaküldje a törvényt a parlamentbe. Zuzana Čaputová már jelezte, hogy döntését csak a parlamenti választások után hozza meg, ami nem zárja ki, hogy az új képviselőknek új törvényt kellene majd elfogadniuk.

Csak az idén 440 millió eurót emésztene fel a 13. nyugdíjak kifizetése!

Ki kaphat 13. nyugdíjat?

Csupán egyetlenegy feltételhez kötött a pluszjuttatás kifizetése, mégpedig az, hogy az érintett nyugdíjban – öregségi, rokkantsági, özvegyi – van. A karácsonyi nyugdíjjal ellentétben itt nem számít a nyugdíj összege, vagy ha valaki több fajta nyugdíjat szed, akkor azok együttes összege. Mindenki megkapja, aki nyugdíjas.

Aki kétféle nyugdíjat kap, az a magasabb összegűhöz járót kapja meg. A 13. nyugdíj összege mindig az előző évi átlagnyugdíjénak fog megfelelni.

Aki például 350 euró öregségi és 200 euró özvegyi nyugdíjat szed havonta, az 460,40 eurós 13. nyugdíjat kap novemberben.

A végrehajtó nem teheti rá a kezét

A karácsonyi nyugdíjat a törvény szociális juttatásként határozta meg, Ez azt jelentette, hogy a nyugdíjjal ellentétben, erre a juttatásra nem vonatkozott a végrehajtás.

Bár a 13. nyugdíj nem fog szociális juttatásnak minősülni, a parlament által most elfogadott törvény az esetleges egzekúciót kizárja. Az végrehajtó tehát nem teheti rá kezét, és a Szociális Biztosító sem vonhat le semmit az összegből.

Tény, hogy a 13. nyugdíj sok embernek jelent segítséget, ám a pénzügyi és gazdasági szakértők szerint ez a mostani törvény átgondolatlan és csupán populista eszköz.  A nyugdíjbiztosítás rendszerét kellene úgy megerősíteni, hogy egy ledolgozott élet után tisztességes nyugdíjat kaphasson mindenki az országban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.