2020. március 22., 10:41

Ha a mentőszolgálatok finanszírozását nem javítják, akkor összeomlunk - mondja a szövetségük

A Sürgősségi Mentőszolgálatok Szövetsége (AZZS) azt állítja, hogy ha a sürgősségi ellátáshoz szükséges finanszírozást az elkövetkező napokban nem javítják meg, akkor a sürgősségi ellátás, azaz mentők működése visszafordíthatatlanul összeomlik, és működésképtelenné válik.

Matej Polák, az AZZS elnöke rámutatott, hogy a sürgősségi orvosi szolgálat már régóta kéri ezt. Ezt a korrekciót már a szlovák kormány és a központi válságstáb is jóváhagyta. Az új koronavírus a mentőszolgálatok helyzetét tovább bonyolítja.

A szlovákiai mentőszolgálatok már több hónapja nehéz körülmények között dolgoznak, még a COVID-19 járvány kezdete előtt is. A jelenlegi járványhelyzet okozta hatalmas igénybevétel azonban felgyorsíthatja a sürgősségi orvosi szolgálat összeomlását

- kommentálta Polák, hozzátéve, hogy a múltbeli hibák miatt a mentőszemélyzet közel ötöde jelenleg nem kapja meg fizetségét a beavatkozásokért.

Megjegyezte, hogy

a sürgősségi orvosi szolgálat finanszírozását ugyan jóváhagyták, de a pénzeszközök felszabadítását még az egészségügyi miniszternek alá kell írnia.

Polák szerint, ezért a mentőszolgálatokhoz a pénzeszközök még nem érkeztek meg. Rámutatott arra is, hogy az új koronavírus elleni küzdelemben, ahol a mentők az első sorban vannak, pszichológiai, erkölcsi, szakmai vagy gazdasági szempontból sem könnyű. Polák hozzátette, hogy

aggódik amiatt, hogy a sürgősségi orvosi szolgálat lesz-e a COVID-19 „első áldozata” Szlovákiában.

Az AZZS egy önkéntes egyesület, azon mentőszolgálatoknak, amelyek a kórházi kezelés előtti sürgősségi orvosi ellátást nyújtanak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.