2021. szeptember 20., 16:31
Frissítve: 20:37

BŰNÖSNEK MONDTA KI A BÍRÓSÁG DUŠAN KOVÁČIK VOLT SPECIÁLIS ÜGYÉSZT

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki Dušan Kováčik volt speciális ügyészt. 

Dušan Kováčik
Fotó: TASR

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki Dušan K. volt speciális ügyészt.

A vád szerint Dušan K. beavatkozott a Ľubomír Kudlička egykori maffiafőnök előzetes letartóztatásáról való döntéshozatalba, cserébe pedig kenőpénzt fogadott el. Emellett ügyészségi információkat szivárogtatott ki folyamatban lévő büntetőeljárásokról, ezáltal segítve a Takáč-bűnbandát. A bíróság mind a négy vádpontban bűnösnek találta Dušan K.-t.

Kudličkát, a Takáč-banda egykori főnökét 2017. július 21-én helyezték szabadlábra, miután Blanka Godžová, a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP) képviselő ügyész nem fellebbezett az erről szóló határozat ellen. A vád szerint Dušan K. ezért 50 000 euró kenőpénzt kapott.

Dušan K. ezenkívül bizalmas információkat szivárogtatott ki Ľudovít Makónak, ezáltal pedig olyan feltételeket teremtett, amelyek megnehezítették a Takáč-banda bűntevékenységének dokumentálását.

A büntetőbíróság összesen 14 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt speciális ügyészt. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A bíróság emellett elrendelte az elítélt vagyonának elkobzását is. Az ítélet nem jogerős.

Dušan K. a pénteki (szeptember 17.) záróbeszédében a vád alóli felmentését kérte a bíróságtól. Ártatlannak vallotta magát, és kijelentette: semmit sem követett el abból, amivel vádolják őt. Michal Šúrek, az ÚŠP ügyésze 13 év letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a vádlottra.

Dušan K. 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig vezette a Speciális Ügyészi Hivatalt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tavaly október végén tartóztatta le őt. Nem sokkal ezután lemondott a hivataláról. A volt speciális ügyész ellen bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekménye és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében emeltek vádat.
Megosztás
Címkék