2021. szeptember 20., 16:31
Frissítve: 01:12

BŰNÖSNEK MONDTA KI A BÍRÓSÁG DUŠAN KOVÁČIK VOLT SPECIÁLIS ÜGYÉSZT

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki Dušan Kováčik volt speciális ügyészt. 

Dušan Kováčik
Fotó: TASR

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki Dušan K. volt speciális ügyészt.

A vád szerint Dušan K. beavatkozott a Ľubomír Kudlička egykori maffiafőnök előzetes letartóztatásáról való döntéshozatalba, cserébe pedig kenőpénzt fogadott el. Emellett ügyészségi információkat szivárogtatott ki folyamatban lévő büntetőeljárásokról, ezáltal segítve a Takáč-bűnbandát. A bíróság mind a négy vádpontban bűnösnek találta Dušan K.-t.

Kudličkát, a Takáč-banda egykori főnökét 2017. július 21-én helyezték szabadlábra, miután Blanka Godžová, a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP) képviselő ügyész nem fellebbezett az erről szóló határozat ellen. A vád szerint Dušan K. ezért 50 000 euró kenőpénzt kapott.

Dušan K. ezenkívül bizalmas információkat szivárogtatott ki Ľudovít Makónak, ezáltal pedig olyan feltételeket teremtett, amelyek megnehezítették a Takáč-banda bűntevékenységének dokumentálását.

A büntetőbíróság összesen 14 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt speciális ügyészt. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A bíróság emellett elrendelte az elítélt vagyonának elkobzását is. Az ítélet nem jogerős.

Dušan K. a pénteki (szeptember 17.) záróbeszédében a vád alóli felmentését kérte a bíróságtól. Ártatlannak vallotta magát, és kijelentette: semmit sem követett el abból, amivel vádolják őt. Michal Šúrek, az ÚŠP ügyésze 13 év letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a vádlottra.

Dušan K. 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig vezette a Speciális Ügyészi Hivatalt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tavaly október végén tartóztatta le őt. Nem sokkal ezután lemondott a hivataláról. A volt speciális ügyész ellen bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekménye és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében emeltek vádat.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.