cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. szeptember 12., 17:03
Frissítve: 2022. szep. 13. 18:22

Čaputová kiírja az előrehozott választásról a népszavazást

Zuzana Čaputová államfő kiírja az előrehozott választásokról szóló népszavazást, legalább egy kérdéssel.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Hogy a népszavazáson két kérdést tesznek-e fel, az Alkotmánybíróságtól fog függeni, az államfő ugyanis ezzel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Azt a kérdést, amely a választási ciklus lerövidítéséről szól – akár népszavazás útján, akár parlamenti határozattal –, és az előrehozott választások kiírását érinti, biztosan felteszik a népszavazáson. Az államfő szerint ez összhangban van az alkotmánnyal, ugyanakkor kétségei vannak a második kérdéssel kapcsolatban, amely a kormány lemondásáról szól.

Ez az alkotmányosság szempontjából vitatható”

– mondta. Ha az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a népszavazásra javasolt kérdés rendben van, akkor a népszavazáson mindkét kérdést felteszik. Az államfő emlékeztetett: az alkotmánybíróság korábban azt közölte, hogy nem lehet népszavazással, sem más, Alkotmányban nem szereplő módon leállítani egy hatósági szerv megbízatási idejét.

„Ezt nem lehet ilyen módon lerövidíteni, mert az alkotmányban ez nincs benne” – magyarázta. Véleménye szerint az Alkotmánybíróság eme kijelentése nemcsak a parlamentre, hanem a hatósági szervekre is vonatkozik, vagyis a kormányt is érintheti. A kormány lemondásáról szóló vitatott kérdés nem jelent automatikusan előrehozott választásokat.

A parlament összetétele megmarad, és ugyanebben a parlamentben új vagy ügyvivő kormányt nevezhetek ki”

– jegyezte meg az államfő.

Čaputová megállapította: elegendő aláírás gyűlt össze, 381 960, és ezzel szerinte teljesült a népszavazás kiírásának feltétele.  

Az államfő szerint október 29-ére, azaz az önkormányzati választások időpontjára már nem lehet kiírni a népszavazást. Függetlenül attól, hogy alkotmánybírósághoz fordul-e az egyik kérdéssel vagy sem, ezt az időpontot már lekésték.

Az alkotmány szerint az államfőnek 30 napja van arra, hogy átszámolja és ellenőrizze az aláírásokat. Ezt követően pedig 90 napja a népszavazás kiírására, ami együtt a petíció leadásától számítva 20 napot jelent. A petíciós bizottság azonban csak 66 nappal az önkormányzati választások előtt adta le az aláírásokat.

„Ha a petíciós bizottság ki akarta használni az önkormányzati választások időpontját a népszavazásra, a petíciót jóval előbb le kellett volna adnia” – mondta Čaputová hozzátéve, ha végül csak egy kérdéssel írhatja ki a népszavazást, akkor az annak az ügyetlenségéből fakad, aki az első számú kérdést megfogalmazta. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.