2021. november 14., 13:14

Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzések várhatók Lengvarský szerint

Az a szakértői bizottság, amely a Covid-automata változtatásán dolgozik, már jelenleg is tárgyal - mondta el Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi műsorában.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

Szavai szerint már holnap bemutatják tervüket,

a kormány pedig kedden dönthet a szigorított intézkedésekről.

Egy egész országot nem lehet valamire kényszeríteni, ugyanakkor el kell mondani az embereknek, hogy kellene viselkedniük.

Az ellenőrzések gyakoribbak és szigorúbbak lesznek, és pénzbírsággal is járnak

 - mondta a szaktárca vezetője.

Szerinte a koronavírus-járvány harmadik hulláma nem rosszabb, mint a második volt. Kiemelte, hogy

nem a fertőzöttek száma a mérvadó, hanem a kórházak helyzete;

megjegyezte, már a hétvégén is át kellett helyezni betegeket a leterhelt kórházakból más, kevésbé zsúfoltakba. A miniszter az alapvető gondot az alacsony átoltottságban és az egészségügyi rendszer túlterheltségében látja.

Lengvarský nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben helyi lezárásokat fognak alkalmazni.

„A miniszterelnökkel megbeszéltek szerint, ha szigorítások bevezetésére lesz szükség, azokat el is fogadja a kormány“ - mondta.

A szaktárca vezetője szerint a kötelező védőoltásról a kritikus infrastruktúra és a fegyveres erők esetében lehet beszélni. Egyúttal megjegyezte,

nem szeretnék, ha újból országos méretű koronavírus-tesztelésekre kerülne sor,

sokkal inkább azt szeretnék elérni, hogy a még be nem oltottak oltakozzanak.

A kórházreformmal kapcsolatban - amely már második olvasatba került a parlamentben - megjegyezte, hogy nem akarnak kórházakat megszüntetni, és nem is utógondozásra szakosodott intézetekké válnának. Azok az osztályok, amelyek jól működnek, a továbbiakban is működni fognak. A miniszter szerint, ha a reformot második olvasatban is elfogadják, az egészségügyi tárca több lehetséges forgatókönyvet terjeszt a kormány elé.

Lengvarský bízik abban, hogy olyan döntések születnek, amelyek az állampolgárok javát szolgálják.

Végezetül hozzátette, hogy az egészségügy reformja nem neki készül, hanem a polgároknak. „Semmilyen dologgal nem kötöm össze a hivatalban maradásomat“ - mondta, majd hozzátette, ha a reformot nem fogadják el, továbbra is miniszterként dolgozik majd a további megoldásokat keresve.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.