2020. december 22., 14:40

Gulyás: december 27-től megkezdik a magyar egészségügyi dolgozók oltását

December 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását, pillanatnyilag 5500 vakcina érkezése biztos az EU-ból, de az azt követő napokban újabb szállítmányok várhatók - közölte keddi online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a kormányinfón hozzátette:

az oltásban a koronavírus-megbetegedetteket ellátó kórházak intenzív osztályán dolgozók élveznek elsőbbséget.

Megismételte:

a kormány minden oltóanyaggyártóval tárgyal, így Kínával és Oroszországgal is. Reméli, ha a kínai vakcinát engedélyezik, onnan is jelentős szállítmányok jöhetnek.

A cél az, hogy hatékony, ellenőrzött oltóanyag álljon rendelkezésre - hangoztatta, egyúttal tudatta:

a kormány eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.

Magyarországon, aki részt venne az oltásprogramban, regisztrálnia kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg.

Egyértelmű fordulat következett be a koronavírus-fertőzés hazai terjedésében, úgy tűnik, Magyarország túl van a járvány második hullámának csúcspontján a fertőzéseket tekintve

- mondta Gulyás. Reményét fejezte ki, hogy 7-10 nappal az elhalálozások száma is követni fogja a fertőzöttek számában bekövetkezett csökkenést.

A kormány továbbra is - legalább január 11-ig - fenntartja az elrendelt védelmi intézkedéseket. Ugyanakkor egy éjszakára, szentestére kivételt tesznek, így a kijárási tilalmat a csütörtökről péntekre virradó éjjelre felfüggesztik

- mondta a miniszter, megjegyezve: a 10 fős létszámkorlátba a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Beszámolt továbbá arról, hogy

Magyarország semmilyen személyszállító repülőgépet nem fogad Nagy-Britanniából, hasonlóan az EU-tagállamok többségéhez.

A miniszter beszélt a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről is.

Gulyás Gergely közlése szerint

a kormány legfontosabb gazdaságvédelmi döntése, hogy 2021. június 30-áig a jelenlegi feltételekkel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, vagyis aki 2020. március 18-a előtt vett fel hitelt, annak van lehetősége a fizetési kötelezettség felfüggesztésére.

Hozzátette: jelenleg 2,6 millió család jogosult erre, és 56 százalékuk, majdnem 1,5 millió család igénybe is veszi a moratóriumot. Ez a teljes hitelállomány - ami 6500 milliárd forint - több mint 54 százalékát, 3600 milliárd forintot érint - tette hozzá.   

Elmondta: 987 ezer vállalkozó jogosult a hiteltörlesztési moratóriumra, 48,5 százalékuk élt is ezzel, vagyis majdnem félmillió vállalkozásnak segítenek ezzel. Szavai szerint a teljes hitelállománynak - ami 10 300 milliárd forint - 41,7 százalékára - 4300 milliárd forintnyi állományra - áll fenn a moratórium.

Aki fenn akarja tartani a hitelmoratóriumot, annak semmit nem kell tennie, hogy a törlesztését felfüggesszék

- jelentette ki.

Hozzátette:

arról is döntött a kormány, hogy jövőre a kis- és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, ezzel 150 milliárd forintot hagynak a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. A döntés azokra a vállalkozásokra terjed ki, amelyeknél a bevétel nem haladja meg a négymilliárd forintot és 250-nél kevesebb a dolgozójuk.

A kormány döntött arról is, hogy

a gyermeket nevelők, gyermeket váró családok megsegítése érdekében hatmillió forintig legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönt adnak, ennek a fele vissza nem térítendő támogatás.

Felhívta a figyelmet:

rendkívül fontos a munkahelyek megtartása, a legfontosabb eredménye a kormánynak, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is majdnem 4,5 millión dolgoznak Magyarországon, majdnem 900 ezerrel többen, mint a 2010-es kormányváltáskor.

A kormányszóvivő ugyancsak kérdésre elmondta,

a kabinet január 2-3. között önkéntes és ingyenes tesztelést biztosít az óvodai és iskolai dolgozóknak, akik december 23-30. között foglalhatnak online időpontokat. A tesztelést a kormányhivatalok végzik, 99 helyszínen.

Arra a kérdésre, a kormány lehetségesnek tartja-e, hogy különbséget tegyenek azok között, akik beoltatták magukat és akik nem, azt felelte: szinte biztosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál. Úgy fogalmazott,

 az oltási könyv - az útlevél és a személyi igazolvány mellett - fontos okirat lesz a tömeges oltás után.

Gulyás Gergely közölte, a kormány január-március között több ezer milliárd forint értékében ír ki uniós pályázatokat, ami lehetővé teszi, hogy a vállalkozások tőkéhez jussanak egy gazdaságilag nehéz időszakban, és így munkahelyeket tudjanak megőrizni, illetve létrehozni. A kabinet reményei szerint mindez ahhoz is hozzájárul, hogy 2021-ben "kézzelfogható" legyen a gazdasági növekedés - mondta.

Gulyás Gergely kérdésre szólt arról is,

 a magyar volt az egyik legeredményesebb gazdasági védekezés Európában, ugyanis általában a negyedik-ötödik helyen vagyunk a munkanélküliségi adatokat tekintve, a foglalkoztatottak száma pedig csak 26 ezerrel lett kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez jól mutatja, hogy mennyire eredményesek voltak a kabinet gazdaságélénkítési, valamint bér- és vállalkozástámogatási intézkedései - mondta.

A kárpátaljai magyarság védelméről szólva Gulyás Gergely kiemelte:

nem becsülné le az eddig alkalmazott eszközöket, mert Ukrajna - Magyarország hozzájárulása híján - semmilyen megállapodást nem tud aláírni a NATO-val és az EU-val addig, amíg a magyar nemzetiségi jogokat súlyosan korlátozza. A magyar kormány azt reméli, Ukrajna is belátja, hogy a saját érdeke a jószomszédi viszony kialakítása.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!