cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 19., 13:50

Gömör lehet Szlovákia legszárazabb térsége a közeljövőben

A Gömöri Agrár- és Élelmiszeripari Kamara elnöke szerint Gömör lehet Szlovákia egyik legszárazabb régiója a jövőben.

 

Nem rémhírek, ez a jelen
Illusztráció
Fotó: Facebook

Tóth Ferenc emlékeztetett rá, már tíz évvel ezelőtt voltak olyan előrejelzések, hogy a tájegység a klímaváltozás következtében az ország egyik leginkább aszálysújtotta térségévé válhat, de akkoriban a legtöbben ezt nem akarták komolyan venni.

Mostanában a nagyon hosszan elhúzódó meleg időszakokat csak időnként szakítják meg heves záporok, amelyek azonban inkább károkat okoznak, miután még a szerényebb termést is tönkre tehetik.

Az agrárszakember szerint tudatosan fel kell készülni a várható fejleményekre és a lehetőségekhez mérten biztosítani kell a talaj megfelelő vízellátását. Többen már évekkel ezelőtt kutakat fúrattak és kialakítottak kisebb víztárolókat is, hogy szüség esetén onnan szivattyúzzák a vizet.

Elmondta, hogy olyan csávázószerekkel is kísérleteznek, amelyek a növények fejlődésének kezdeti szakaszában biztosítanák a gyökérrendszer gyorsabb kialakulását, olyan tápanyagokat juttatnának a növényekbe, amelyek révén gyorsabban megtalálnák az utat a talajban még meglevő nedvességhez és ennek köszönhetően ellenállóbbakká válnának az időjárás viszontagságaival szemben.

A talajforgatást nem tartja célravezetőnek, mert ezzel csak szétroncsolnák a talaj szerkezetét és felszámolnák a vízet szállító járatokat is.

A vízhiány már sok helyen óriási mértékű, számos farmer számára létkérdéssé vált az aszály okozta terméskiesés.

Már a hagyományosan dús gömöri legelőket is a szárazság sújtja, ez az állattartást teszi egyre nehezebbé, mivel a juhok és a szarvasmarhák nem találnak maguknak elegendő táplálékot. Veszélybe került a szénagyűjtés és az állatok téli takarmányának biztosítása is.

Az olajrepce termesztését rendkívül megnehezíti, hogy nem sikerül kellő módon előkészíteni a talajt a vetéshez, így az elszórt magvak kicsíráznak ugyan, de a növények nem tudnak megfelelően gyökeresedni és idő előtt kivesznek - állapította meg a kamara elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.