2022. március 22., 19:01

Füstbe mehet a csípőműtét, ha az Általános Egészségbiztosító ügyfele?

Mint arról portálunkon már beszámoltunk, fennáll a veszélye annak, hogy az Általános Egészségbiztosító ügyfelei július 1-től csak akut ellátáshoz jutnak hozzá a Szlovákia Kórházainak Szövetségéhez tartozó egészségügyi intézményekben, köztük a Svet zdravia és az Agel kórházláncok kórházaiban is. Bock Sylvia, a Svet zdravia hálózatába tartozó dunaszerdahelyi kórház igazgatója portálunknak elmondta, a követeléseik jogosak, hiszen a béremelés, az infláció, az energiaárak emelkedése nem kímélte az egészségügyet sem. A biztosító által benyújtott szerződéstervezet pedig még a béremelést sem fedezi, nemhogy a további költségeket.

műtét
Fotó: Pixabay

Mint megtudtuk tőle, több tárgyalás is volt már ez ügyben, s mivel nem jutottak dűlőre a felek, ezért a kórházszövetség úgy döntött, hogy március 31-el felbontja a szerződést az Általános Egészségbiztosítóval és kezdetét veszi egy három hónapos időszak, ami arra szolgál, hogy a felek megegyezzenek. Ha ez nem sikerül, akkor július 1-től a biztosító betegei csak az akut ellátást kapják meg.

A betegek 70 százaléka az Általános Egészségbiztosító ügyfele. Ha nem sikerülne egyezségre jutni a biztosítóval, akkor ezek az emberek nyártól már csak az akut ellátást kapnák meg. Ami főleg az időseket érintené hátrányosan, érzékenyen. A teljes endoprotézis műtétet, amire közülük sorkan szorulnak, például nem végeznék el rajtuk. Már most hatalmas a várólistánk, jelenleg egyéves a várakozási idő ezekre a műtétekre.

A Covid miatt ugyanis ezek voltak azok a beavatkozások, amelyeket a legkorábban le kellett állítani. Habár mi itt, Dunaszerdahelyen, a magas oltottság miatt tavaly az újabb járványhullám idején egészen novemberig végeztük a tervezett műtéteket, de így is van mit behozni” – mutatja be konkrét példán az igazgató, milyen lenne a forgatókönyv, ha nem sikerülne megegyezni a legnagyobb egészségbiztosítóval.

Megemlíti, hogy az egészségügy alulfinanszírozottsága már régi keletű és ennek rendezése nem tűr halasztást. A környező államokkal összehasonlítva siralmasan keveset fizet az állam a biztosítottjai (nyugdíjasok, gyerekek, gyesen lévő nők stb.) után.

A cseh állam például kétszer annyit fizet biztosítottjai után, mint a szlovák. Nálunk viszont hosszú évek óta nem volt emelés, inkább csökkenés, miközben az árak minden téren elszabadultak.

A tervezett műtétek kapcsán, amiből rengeteg maradt el a Covid miatt, Bock Sylvia elmondja, a kórházak lassacskán visszaállnak a normális menetrendbe és képesek volnának akár több műtétet is elvégezni, de ebben is limitálva vannak a biztosítókkal kötött szerződésekben. Vagyis dolgozhatnának, műthetnének többet, de ezeket a biztosító nem fizetné ki.

A kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. Kapacitásunk megengedné, hogy például jóval több ortopédiai műtétet végezzünk, mint amennyit végzünk, de ilyen finanszírozás mellett ezt nem engedhetjük meg magunknak. Végeredményben ennek mindig a beteg issza meg a levét, hosszabb ideig kell várakoznia egy-egy beavatkozásra vagy műtétre. A kutya már évek óta ott van elásva, hogy az állam a biztosítottjai után nem fizet adekvát összeget”

–hangsúlyozza.

Kérdésünkre elmondja azt is, a dunaszerdahelyi kórházban 2020 januárjához, februárjához képest 2022-ben 37 százalékkal fizetnek többet az energiáért, mivel egy nagy kórházlánc, egy nagy fogyasztó tagjai, de vannak kórházak, amelyek ennél jóval többet. Ezek a megyei és városi kórházak kerülhetnek igazán nehéz helyzetbe. Nekik is nagyon fontos lenne, hogy megegyezés szülessen a legnagyobb egészségbiztosítóval.

Beszélgetésünk után nem sokkal derült ki, hogy a kormány idén 365 millió euróval többet fordít az egészségügyre. Az állami biztosítottak után fizetett magasabb összeg 100 millió euró többletet jelent.

Az állami Általános Egészségbiztosító alaptőkéjét 120 millió euróval emelik meg. További 145 millió eurót hoz a magasabb díjbevétel, hangzott el Igor Matovič pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Vagyis jócskán nőtt a megegyezés esélye a kórházszövetség és a legnagyobb egészségbiztosító között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.