2021. július 21., 14:43
Frissítve: 09:42

Friss: Szlovákiában 72 új esetben regisztráltak a koronavírus delta variánsát

Szlovákiában 72 esetben mutatták ki az új deltavariánst.

 

koronavírus - illusztráció
Fotó: pixabay.com

A legtöbb esetben (63%)  külföldről hozták be, az esetek nagy részében pedig nem voltak beoltva azok az emberek, akiknél kimutatták ezt a vírusfajtát.

Június óta már 107 esetben regisztrálták ezt a vírusvariánst Szlovákiában.

Ugyan a delta vírusmutáció még nem dominál, de a higiénikusok szerint ez csak idő kérdése, és hamarosan tömeges fertőzésre lehet számítani.

Előfordultak olyan esetek is, amikor az érintett nem járt külföldön, és nem is érintkezett külföldről érkezett személyekkel

- mondta Račková, és hozzátette, hogy a delta variánssal főleg olyanok fertőződtek meg, akik nem voltak beoltva.

Jelenleg még az alfa variáns van túlsúlyban az ország-ban, de az ÚVZ azzal számol, hogy a delta vírusvariáns aránya tovább emelkedik. Mivel a delta variáns gyorsan terjed, egyre erősödhet a közösségi terjedés.

Az egészségügyi szakemberek emlékeztettek, hogy

a delta vírusfertőzés tünetei inkább az influenzára, a náthára vagy az allergiára hasonlítanak.

A tipikus tünetek közé tartozik a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás és a hőemelkedés vagy a láz. Hasmenés is előfordulhat, de az íz és a szaglás elvesztése nem olyan gyakori. A delta nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a fiatalabbakat, akik nem veszik komolyan az enyhébb tüneteket, és tovább terjeszthetik a vírusnak ezt a lényegesen fertőzőbb változatát.

A COVID-19 betegség elleni leghatékonyabb védekezés a védőoltás. Fontos betartani az óvintézkedéseket itthon is, de akkor is, ha külföldön járunk. A legalapvetőbb szabály a maszkviselés, a távolságtartás és az alapos kézmosás

- tette hozzá Račková.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.