2023. január 27., 13:24
Frissítve: 08:47

Magyar vadászgépek a "szlovák" égbolton - Gripenek is védik majd Szlovákia légterét

Ahogy arról korábban beszámoltunk munkalátogatásra utazott Budapestre Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter, hogy kollégájával, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal egyeztessen. 

gripen
Fotó: MTI

A találkozóról előzetesen annyit lehetett tudni, a megbeszélés fő témája a biztonság- és a védelempolitika aktuális kérdései, az ukrajnai helyzet, valamint a V4-ek együttműködése és Szlovákia légterének védelme lesz. 

Mint kiderült, eredményesen zárult az egyeztetés, hamarosan magyar Gripenek is védik majd Szlovákia légterét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pozsony nem régiben átadta a szlovák légierő gerincét adó orosz MiG-29-eseket Ukrajnának, amelyeket, állítja a tárca, megfelelő szervizlehetőségek híján képtelenek voltak tovább használni. Amíg az Egyesült Államokból megérkeznek a pótlásukra szánt F-16-os vadászgépek addig a lengyel, a cseh és immár a magyar légierő biztosítja majd az ország védelmét. 

"Igazi visegrádi projektről van szó" - jegyezte meg a szlovák tárcavezető, azzal kapcsolatban, hogy immár a V4 három tagállama is részt vesz a negyedik tag, Szlovákia légvédelmében. Szeptember óta védik cseh és lengyel vadászgépek a "szlovák" égboltot, ami a gyakorlatban annyit tesz, ha a földi irányítás képtelen kapcsolatba lépni egy, a szlovák légtérbe lépő géppel, a szomszédos államok vadászgépei sietnek a segítségükre.

A szeptemberi "együttműködés" elindítása óta nem került sor riasztásra. A szolgálatot elvileg ingyenesen biztosítják a Szlovákiával szomszédos államok, egy esetleges beavatkozás esetén Pozsony legfeljebb az elhasznált üzemanyagot téríti meg.

Szlovákia Magyarország egyik legszorosabb szövetségese

Szlovákia és Magyarország szomszédos, történelmünk, kultúránk és a jelenlegi helyzet számtalan szálon köt össze minket és mindketten elkötelezett NATO-szövetségesek vagyunk - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: a kétoldali kapcsolataik szorosak és rendszeresek. A miniszter elmondta: tájékoztatta Jaroslav Naď szlovák védelmi minisztert a honvédségben zajló "fiatalítási folyamatról".

Ennek keretében a Magyarországra folyamatosan érkező NATO-kompatibilis eszközök rendszerbe állítása mellett a tisztikarban is utat nyitottunk a fiatal generációnak, amelynek tagjai nemzetközi és NATO-missziókban tapasztalatokat szerezhettek, ezáltal megerősítik a magyar haderőt, és a NATO-szövetségben is fiatalabb, dinamikusabb fellépéssel tudunk szövetségeseinkkel együttműködni - fogalmazott a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, áttekintették az ukrajnai háború ügyét is. Megismételte: Magyarország álláspontja a háború kitörése óta ismert és változatlan. A béke pártján állunk és azt szeretnénk, ha minél hamarabb béketárgyalások következhetnének be - mondta. Kiemelte: Magyarország elítéli Oroszország agresszióját a független Ukrajnával szemben, és kiáll Ukrajna területi integritása és függetlensége mellett. A tárgyaláson érintették a nyugat-balkáni helyzetet is, a miniszter pedig megköszönte Szlovákiának, hogy rendőröket küldött Magyarország déli határára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó:  Szalay-Bobrovniczky Kristóf/Facebook

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a szlovák védelmi miniszterrel egyaránt fontosnak tartják a NATO keleti szárnyának megerősítését. Tárgyaltak arról is, hogy hamarosan szlovák tábornok veszi át a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) vezetését.

Jaroslav Naď a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, örül, hogy a két ország közötti együttműködés a védelem terén is problémamentes. Megjegyezte: vannak olyan témák, amelyekben teljesen egyetértenek, és vannak, amelyekben nem, de ez nem azt jelenti, hogy ezekről nem kell tárgyalniuk, épp ellenkezőleg, ezekben kell megegyezniük. A miniszter méltatta az együttműködést a székesfehérvári többhaderőnemi hadosztály-parancsnokság munkájában.  

Az ukrajnai háborúról azt mondta, a két ország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás álláspontját. Együtt igyekszünk találni olyan pragmatikus megoldásokat, amelyek segítenek Ukrajnának, hogy védekezni tudjon és le tudja győzni az orosz inváziót - jelentette ki. Jaroslav Naď hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is segíteni fogja Ukrajnát politikai, diplomáciai, humanitárius és katonai területen. Meg vagyunk győződve, hogy Ukrajna oldalán van a morális és nemzetközi jog, és segíteni akarunk Ukrajnának abban, hogy ezt meg tudja védeni - emelte ki.

A magyar szerepvállalásról a szlovákiai légtérrendészeti feladatokban azt mondta, várhatóan a tavaszi V4 miniszteri találkozón alá tudják írni az erről szóló megállapodást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.