2022. szeptember 5., 14:35
Frissítve: 2022. szep. 6. 09:42

Heger: távoznak az SaS miniszterei, kisebbségi kormányzás következik

Felbomlik a négyeskoalíció.

heger
Fotó: TASR
Karel Hirman lehet Sulík utódja

A Hospodárske noviny információi szerint Karel Hirman jöhet szóba Sulík utódjaként a gazdasági miniszteri poszton. A koalíció állítólag megkereste őt, de még nem született megállapodás.

Hirman több energetikai cég vezető testületében és a Szlovák Innovációs és az Energia Ügynökségben is dolgozott, a Szlovák Külpolitikai Társaság igazgatótanácsának is a tagja. Tanácsadója volt Iveta Radičovának is a miniszterelnöksége idején és Miroslav Lajčák volt külügyminiszternek is. 
Ellenzékbe vonul az SaS

Az összes SaS-es miniszter - Richard Sulík, Branislav Gröhling, Mária Kolíková és Ivan Korčok - is beadta már a lemondását.

 A párt mától nem része Eduard Heger kormányának, és az ellenzék részévé válik. Sulík azt ígérte konstruktív, szakmai ellenzéke lesz a kormánynak az SaS. Az új miniszterek kinevezéséig az SaS tárcavezetői ellátják feladataikat - hangzott el a párt sajtótájékoztatóján.

Heger: Kisebbségi kormányzás következik

Eduard Heger kormányfő bejelentette, távoznak az SaS tárcavezetői, a koalíció kisebbségben folytatja a kormányzást. Az új miniszterekről előbb az államfőt értesíti, a nyilvánosságot csak ezt követően - mondta Heger. A köztársasági elnök jelenleg nem tartózkodik Szlovákiában.

Heger szerint arra fognak törekedni, hogy a kormányzáshoz szükséges többséget a "demokratikus pártokkal" biztosítsák.

Szerinte az energiaválság megoldása pártok feletti érdek. A kormányfő kizárta, hogy a parlamenti szavazásoknál együttműködnének az ĽSNS és a Republika képviselőivel.

Heger fontosnak nevezte a helyreállítási tervvel összefüggő törvények elfogadását is, amelyek ősszel kerülnek a törvényhozás elé, és feltételezi, hogy az SaS is támogatni fogja azokat. A kormányprogrammal kapcsolatos törvények elfogadása előtt politikai tárgyalásokra készül.

Korábban írtuk: 

Jaroslav Naď szerint a koalíció tárgyal a távozó miniszterek utódairól, akik a védelmi miniszter szerint kétségbevonhatatlanul minőségi szakemberek lesznek. Fontosabb, hogy a tárcavezetők szakemberek legyenek annál, hogy melyik párt jelöli őket.

Branislav Gröhling hivatalosan is beadta a lemondását az Elnöki Hivatal iktatójában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.