2024. április 19., 14:29

Forró Krisztián: Van esély az előrelépésre, kényes témát is sikerült megnyitni

Miről tárgyaltak Peter Pellegrini megválasztott államfővel? Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség országos elnökét kérdeztük.

forró pelle
Fotó: Forró Krisztián FB-oldala

Az államfőválasztás második fordulója előtt támogatásáról biztosította a kormánykoalíció jelöltjét, Peter Pellegrinit, aki a választási győzelem éjszakáján köszönetet mondott a magyar választóknak. Szerdán ismét találkozott a megválasztott államfővel. Hogyan értékeli a találkozót?

Fontos jelzésnek tartom, hogy az együttműködés április 6-a után is folytatódik. Peter Pellegrini megválasztott államfőként is nyitottnak mutatkozik az általunk felvetett problémákra. Parlamenten kívüli pártként ez nem lebecsülendő eredmény.

Elmondhatjuk, hogy nemcsak miniszteri, hanem kormányfői, s most már államfői szinten is élő kapcsolataink vannak a szlovák politika meghatározó szereplőivel.

Vagyis elérhetővé vált az a célkitűzés, amiről a múlt szeptemberi választások után beszéltünk: a Magyar Szövetség az összekötő kapocs szerepét töltse be egyrészt Pozsony és Budapest, másrészt a felvidéki magyar közösség és a szlovák kormány között.

Milyen témák kerültek elő a szerdai találkozón?

Ami a gömöri régió számára jó hír, a találkozón szóba került egy új kórház építése Rimaszombatban. Tárgyaltunk a Somorja környéki diákok anyanyelven történő oktatásának fontosságáról is. Fontos számunkra, hogy nem érheti hátrány a magyar nyelven tanuló diákokat.

Megegyeztünk továbbá egy munkacsoport kialakításában is, melynek feladata olyan jogi és törvényhozási megoldás keresése lesz, amely jogbiztonságot garantálna a jövőben a kollektív bűnösség elvén alapuló ügyek esetében.

Vagyis a Beneš-dekrétumokra hivatkozó utólagos földelkobzások ezzel az intézkedéssel megszüntethetők lennének.

Mi a garancia arra, hogy a felállításra kerülő munkacsoport a Magyar Szövetség szempontjait is figyelembe veszi majd?

Nem a Magyar Szövetség szempontjait kell figyelembe venni, hanem a felvidéki magyarság és az érintett földtulajdonosok szempontjait. A munkacsoportban a Magyar Szövetség által megnevezett szakemberek is helyet kapnának majd. Elmondhatjuk, hogy sikerült megnyitni egy kényes témát, és esély mutatkozik az előrelépésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.