2024. február 7., 15:02

Forró Krisztián: Magyarként indulni az államfői posztért nem hátrány

Magyar nemzetiségűként indulni az államfői posztért Szlovákiában nem hátrány, jelentette ki Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke a TASR TV-ben.  Polgári jelöltként indul, de élvezi pártja támogatottságát is. Hozzátette: nem zárkózik el más politikai entitások esetleges támogatásától sem.

Forró Krisztián
Forró Krisztián
Fotó: Katona Tamás

Elmondása szerint a párt hosszú ideje támogatja a kisebbségek kulturális és politikai követelményeit, valamint a területfejlesztés támogatását Dél- és Kelet-Szlovákia területén.

Azok a régiók, ahol magyarok élnek, az ország elfeledett részei. Szlovákia déli és keleti részén kevesebb a csatornázás is, az infrastruktúra, a közutak és a vasutak tekintetében pedig azt látjuk, hogy Szlovákiának ez a része elmaradottabb, mint az északi részek”

– mutatott rá Forró.

Hozzátette: az államfőválasztás első fordulójában a választás előtti viták keretében leteheti az asztalra ezeket a követeléseket. Amennyiben a kisebbségi jelölt nem jut be a második fordulóba, Forró szerint pontosan ezekkel az igényekkel szembesítheti a két sikere jelöltet.

Ha nem jutunk be a második fordulóba, akkor odaállunk azok elé a jelöltek elé, aki bejutottak, és elmondjuk, hogy van itt egy ilyen közösség, amely ilyen eredményeket ért el, és azt szeretnénk, ha ránk és arra a régióra, ahol élünk is gondolnának”

– jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a köztársasági elnöknek elsősorban a kormány és a parlament ellensúlyát kell-e megteremtenie, vagy ezekkel az intézményekkel kell-e együttműködnie, Forró kijelentette: a köztársasági elnöknek igyekeznie kell a feszültséget elkerülni, nem pedig kelteni.

Az államfő ne feszültséget keltsen, hanem éppen ellenkezőleg, ha kell, összefogjon, integráljon, leküzdje a nézeteltéréseket”

– állította.

Mint mondta, a Magyar Szövetség már készül az európai parlamenti választásokra is. „Véleményem szerint az államfőválasztás az európai parlamenti választásokra is óriási hatással lesz. A jelöltlistánk már készül, február 24-én lesz az országos tanácsülésünk ezzel kapcsolatban” – tette hozzá Forró.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.