2021. április 30., 08:00

Forró Krisztián: Ha áramlik az energia, a régióban élő családok járnak jól

Csütörtökön Gönyűn Szijjártó Péter és Igor Matovič szlovák miniszterelnök-helyettes átadták a Magyarországot és Szlovákiát összekötő nagyfeszültségű távvezetéket. Az eseményen a magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívására jelen volt az MKP elnöke is. Forró Krisztiánt arról kérdeztük, a most átadott távvezeték milyen előnyökkel jár a felvidéki régiókban élők számára.

forro
Fotó: Lamos Csaba

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, több mint tíz év előkészítő munkájának eredménye, hogy Szlovákia és Magyarország magas feszültségű elektromos hálózatát nyugaton és keleten is összekötik. Milyen előnyei vannak ennek a beruházásnak a Felvidéken élők számára?

A Szlovákiát és Magyarországot összekötő távvezeték átadásával újabb kapocs létesült a két ország között.

A jövőben a beruházásnak köszönhetően szó szerint áramlik az energia, ami pedig nagyon is kézzel fogható sikert jelent a régiónak, és az itt élő családoknak.

Az energia élteti a gazdaságot és a kereskedelmet, a két ország hálózatának összekötése nemcsak biztonságot jelent, hanem az energiaárakra is jótékony hatással lehet. Magyarán,

miután kifizetik a villanyszámlát, több maradhat a felvidéki emberek zsebében.
forró
Fotó:  Lamos Csaba

Említette a biztonságot, amit a távvezetékek összekötése jelent. Az energiapolitikában láthatóan azonosak Magyarország és Szlovákia érdekei. Valós remény, hogy ez a közös érdek még közelebb hozhatja egymáshoz a két országot?

Igen, ebben biztos vagyok. Ha pedig egy kicsit távolabbról tekintünk a ma átadott vezetékekre, azt látjuk, hogy a Lengyelországot Magyarországgal és a Balkánnal összekötő észak-déli energiafolyosó hiányzó láncszemét sikerült megvalósítani. Vagyis 

a közép-európai együttműködés a szemünk láttára válik kézzel fogható valósággá. Mindez pedig komoly és biztos hátteret adhat a szlovák-magyar kapcsolatok fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!