2023. november 9., 16:31

Forró: Érthető, hogy a nyugdíjasok csalódottak

Az elmúlt napokban a szociális tárca bemutatta terveit, hogyan szeretné megreformálni a 13. nyugdíj rendszerét. A változtatások kapcsán kérdeztük Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét.

Forró Krisztián
Fotó: ma7.sk

Mint ismeretes, jövő évtől vezetnék be az átlagnyugdíjhoz kötött 13.nyugdíjat. A jelenlegi információk alapján annak anyagi fedezetét éppen a szülői nyugdíjak biztosítanák, tehát a nyugdíjasok egy részének nem hozna lényegi változást az ilyen jellegű módosítás.  A munkaügyi miniszter kedden (november 7.) jelentette be azt is, hogy a Szociális Biztosító idén nem tud teljes összegű 13. nyugdíjat kifizetni, aminek összege megegyezne az átlagnyugdíjéval, ugyanis már megkezdődött a 13. nyugdíjak folyósítása, az előző kormány által meghatározott összegek szerint.

Forró Krisztián ennek kapcsán megjegyezte: "Érthető, hogy a nyugdíjasok csalódottak, hiszen a jelenlegi kormánypártok választások előtti ígérgetései alapján nagyobb összegre számítottak, ráadásul még ebben az évben, nem pedig csak jövő év végére."

Az is kiderült, hogy jövőre a szülői bónuszt nem a munkavállaló gyereke járulékbefizetéseinek egy részéből fizetik majd ki, hanem a jövedelemadója 2%-át ajánlhatja fel a saját szüleinek. Ennek összege a legtöbb esetben sokszorosával kevesebb, mint az idei szülői bónusz, tehát a nyugdíjasok ebből a szempontból rosszabbul járnának, s a szülői bónusz lényegében elvesztené értelmét.

A szülői nyugdíj intézménye jutalmazta azokat a nyugdíjasokat, akik gyermekeket neveltek fel, ezzel is hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez. Ennek megszüntetését nem tartjuk igazságosnak, főleg annak tükrében, hogy a jelenlegi kormány egyik fontos szociális programpontja a nyugdíjasok segítése volt"

- mondta el a ma7-nek a Szövetség elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.