2024. március 17., 15:12

Forró a Markízán: A jelöltségemmel a magyarság politikai képviseletének szükségességét akarom demonstrálni

Forró Krisztián elnökjelöltségével a szlovákiai magyar közösség politikai képviseletének szükségességére és a déli régiók problémáira szeretné felhívni a figyelmet. A Magyar Szövetség államfőjelöltje kizárta, hogy az elnökválasztás második fordulójában Ivan Korčokra szavazzon. Forró Krisztián erről a Markíza TV műsorában beszélt. A televíziós műsorba Ján Kubiš államfőjelölt is meghívást kapott, de végül nem jelent meg.

Forró Krisztián Rimaszombatban

Forró keimelte, jelölésével teret kíván biztosítani a régiókról és a kisebbségi kérdésekről, például a kettős állampolgárságról szóló vitának. Ami az elnök hatáskörét illeti, a jogalkotás terén erősítené az államfő lehetőségeit.

Hangsúlyozta, mivel az államfőt a polgárok választják meg, erős mandátuma van, ezért tartaná fontosnak, hogy az elnök nemcsak megvétózhassa vagy aláírhassa a törvényeket, hanem a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé is terjeszthesse azokat.

Forró szerint az államfőnek közvetítőnek kell lennie a koalíció és az ellenzék között. A jelenlegi kormány lépéseit, döntéseit nem kommentálta. Hangsúlyozta, hogy a polgárok törvényesen választották meg a kabinetet.

A Btk.-módosítással kapcsolatban, amelynek egy részét felfüggesztette az Alkotmánybíróság, megjegyezte, hogy az további vitát igényel. Úgy gondolja, az elnöknek nem volt más választása, mint aláírni a törvényt és a taláros testülethez fordulni.

Forró elnökként is szeretne kapocs lenni az országok között. Rámutatott egy erős V4 formátum szükségességére, sajnálja Petr Fiala cseh miniszterelnök lépéseit. A nézeteltérések ellenére szerinte a V4-országoknak meg kell keresniük azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek, mert együtt többet érnek el.

Az ukrajnai háború kapcsán leszögezte, nem ért egyet a fegyverek küldésével. "A béketárgyalásokat a lehető leghamarabb meg kell kezdeni" - hangsúlyozta. Ami Ukrajna területi integritását illeti, Forró szerint Kijevnek ki kell mondania, hogy a béketárgyalásokon mit fogad el, vagy mit nem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.