2021. június 20., 12:52

Forró: A magyar közösség és Dél-Szlovákia a prioritás számunkra

A TA3 vasárnapi politikai műsorának három parlamenten kívüli párt vezetője, Irena Bihariová (Progresszív Szlovákia), Tomáš Drucker (Dobrá voľba) és Forró Krisztián (MKP) volt a vendége.

forro, drucker, bihari
Fotó: TA3

A témák között szerepelt a belügyminiszter lemondásáról szóló parlamenti ülés, de a tárca alá tartozó szervekben kialakult helyzet is. Forró szerint a miniszter lemondására nincs ok, de a belügyi szervekben fontos rendet rakni, hogy azok a polgárok érdekeit szolgálják.

A PS-t és a Szövetséget már a parlamentbe mérik, ezzel kapcsolatban Forró a műsorvezető kérdésére elmondta, egy előrehozott választások esetén a magyar közösség érdekei és Dél-Szlovákia fejlődése számukra a prioritás, ezért nyitottak az együttműködésre minden olyan párttal, amely számára ugyanúgy fontos ez a régió. A Kotleba-párt és Robert Fico ideológiájával korábban sem értettek egyet, s velük biztosan nem tudnának együttműködni.

A PS igazából az OĽaNO-val és a Sme rodinával sem tudna együttműködni a kormányból, de az ellenzéki Kotlebáékkal és Ficoval sem. Így elég szűk azok köre, akikkel majd egyáltalán közös munkát tudnak elképzelni, leginkább az SaS-szel és a Spolu-val.

Drucker pártja inkább partnereket keresne, amelyekkel be tudna jutni a parlamentbe. A koronavírussal szembeni harcban egyébként a Dobrá voľba vezetője jobb felkészülést sürgetett, mert szerinte sok hibát követett el a kormány. Bihariová az oltás jobb propagációját is kiemelte.

Forró elmondta, ők utazási utalványt adnának a beoltott polgároknak, ha elérjük a 60 százalékos átoltottságot. Ezzel motiválnák az embereket és az egyik leginkább sújtott szektort is támogatnák. Az MKP elnöke szerint a határok ellenőrzése is sokat késett, amellyel lassítani lehetett volna a járvány terjedését a kritikus szakaszban, de további hibák is voltak.

Drucker, aki korábban egészségügyi miniszter volt, úgy véli, először az okokat kellene elemezni, hogy miért tartunk az oltás területén ott, ahol. Az oltással járó előnyöket pedig mindenképp erősítené, akik pedig nem akarják oltatni magukat, azok teszttel válthatnák ki ugyanazokat az előnyöket.

Forró szerint a jelenlegi helyzetnek nem kedvez az sem, hogy a Szputnyik V vakcina körüli döntések politikai témává váltak. Az oltási kedv növeléséhez közelebb kell vinni a vakcinát a polgárokhoz, mert a mobil oltási helyek Nagyszombat megyében is sikeresek, ahogy a további megyékben is. Ezekből kell tanulni és ami sikeres, azt továbbfejleszteni.

A gazdaság területén pedig a magyar párt vezetője családpolitikai intézkedéseket sürgetett, amelyek viszont nem járhatnak együtt adóemeléssel.

Megosztás
Címkék