2023. szeptember 24., 14:35

Forró: A felvidéki magyarok ugyanolyan adófizetői az országnak, mint az északon élők

A Markíza televízió Na telo című műsorának vendégei a Demokrati, a Modrí, Most-Híd, az ĽS Naše Slovensko, a Szövetség és a Magyar Fórum, Občianski demokrati Slovenska (ODS), Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana választási listájának vezetői voltak.

Forró
Fotó: Markíza

Az öt listán szereplő párt közül már hónapok óta a Szövetség az egyetlen, amely a parlamentbe jutás határán szerepel, a beszélgetés során nyilvánvalóvá vált, éppen a magyar párt az, amely teljesen nyilvánvaló programot hirdet, amely az ország déli és keleti részén felzárkóztatását látja kiemelt feladatának.

A több mint egy órás vita során minden résztvevő ugyanúgy tíz percet kapott az érvelésre, Forró Krisztián, a Szövetség listavezetője hangsúlyozta már a műsor elején, amikor a politikai összefogásról volt szó, a magyar pártoknak sikerült, s ugyan voltak, akik távoztak tőlük, de egy több ezer tagból álló politikai alakulat esetében 60 személy nem nevezhető nagy veszteségnek. Egyúttal a kékek listavezetője, Mikuláš Dzurindának elmondta, míg kormányai idején az összefogás jellemezte, most sokkal inkább a széthúzást erősíti.

A témák között szerepelt az ukrán-orosz háború, s Ukrajna támogatása, ahol a Szövetség vezetője a béke fontosságát emelte ki, de szó esett arról is miként kellene kezelni a migránsválságot is. Forró hangsúlyozta, az EU-s tagság számukra is fontos, de ezen a téren a közösség politikája nem hatékony, így aztán változásra van szükség abban. Szlovákiai európai szerepvállalása szintjén a V4-ek szerepét is fontosnak tartja a magyar párt, mert szerintük ezen keresztül lehet ellensúlyozni a nyugati nagyhatalmakat és a térségnek nagyobb érdekérvényesítési lehetőséget biztosítani.

A szlovák csatorna adásában ezúttal sem maradt ki témaként Orbán Viktor és politikája, míg a törpepártok a magyar kormányfő politikáját bírálták, Forró jelezte, mint a magyar nemzetiséget képviselő párt elnöke, minden időszakban kapcsolatokat ápolnak a magyarországi kormánnyal, így van ez most is.

A műsor végén a Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy milyen módon elhanyagolták az utóbbi kormányok a déli és keleti régiókat, az infrastruktúra, de akár az egészségügy területén is, amelyre a Demokrati listavezetője, Andrea Letanovská kioktató módon úgy válaszolt, hogy éppen a Heger-kormány tett a legtöbbet a magyarok lakta járásokért.

Forró kikérte az érintett régiók nevében, hogy úgy kezeljék ezt a vidéket, amely nem érdemel semmit, mert mi is ugyanolyan adófizetői vagyunk az országnak, mint akik Szlovákia más részén élnek.

A vita egésze során nyilvánvaló volt, hogy Dzurinda célja még központosítottabb európai irányítás, míg Simon Zsolt nem tartotta diszkriminatívnak az egészségügyi reformot a magyarok lakta járások szempontjából.

Forró érvei egyértelműk és érthetők voltak, ahogy az is kitűnt, a jelenlévő pártok közül egyedül a Szövetségnek van reális esélye a parlamentbe jutni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.