lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. július 1., 10:14

Fontos változások július elsejétől – Több százezer család jár jól, emelkednek az egyes juttatások

Júliustól több változás is életbe lép, amely az anyagi juttatásokat illeti. Többek között magasabb lesz a gyermekek után járó adóbónusz, illetve a létminimum összege is. Az arra jogosultak pedig még júliusban megkapják a 13. havi nyugdíjnak nevezett támogatást.

pénz segély
Fotó: unsplash.com

Adóbónusz

Ennek az összegét a gyermek életkorának függvényében határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy

például egy 15 év alatti gyermek esetében a jelenlegi 43,60 (illetve 47,14) euróról júliustól 70 euróra emelkedik, 2023 januárjától pedig ez az összeg 100 euró lesz.

A 15 évnél idősebb gyermekek esetében a gyermek után járó bónusz a jelenlegi 23,27 euróról 40 euróra, a következő év januárjától pedig ez az összeg 50 euróra emelkedik.

Emelkedne a létminimum is?

A létminimum júliustól 7,5 százalékkal növekszik. Érdekesség, hogy pontosan annyival növekszik, amennyivel a szlovák háztartások egy főre jutó jövedelme nőtt éves összevetésben az év első negyedévében.

A felnőttek megélhetési bérminimuma 16,30 euróval 234,40 euróra emelkedik.

A létminimum emelése nemcsak azoknál a személyeknél számít, akik anyagi szükséghelyzetben vannak, fontos kiemelni, hogy számos más juttatás nagyságát is befolyásolja a létminimum összege.

A nyugdíjasok megkapják a "13. havi nyugdíjat"

A nyugdíjasok esetében változás történik, ugyanis nem év végén, hanem már júliusban megkapják a 13. havi nyugdíjként emlegetett támogatást. 

A 13. nyugdíj maximális értéke 300 euró.

Ez akkor érvényes, ha a nyugdíj összege a létminimum alatt van. 50,01 és 300 euró közötti összeget kapnak azok, akiknek a nyugdíja 233,11 és 928,60 euró között van. Akinek a nyugdíja 928,61 eurónál több az 50 eurót kap.

A 13. nyugdíjat minden arra jogosult személy egyszer kapja meg, a támogatást, úgy tudni, nem vonják össze a rendes nyugdíjjal. A nyugdíjtámogatást a Szociális Biztosító a nyugdíj folyósításának megszokott napján fizeti ki, azt nem kell külön kérvényezni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.