2020. október 15., 15:58

Folytatódik az örökös harc: Matovič az SaS-t támadja, Sulík az óvintézkedések betartására buzdít

Tovább folytatódik Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter vitája, amely a járványellenes óvintézkedések miatt robbant ki.

Igor Matovič, Richard Sulík
Fotó: TASR

Matovič a közösségi hálón bírálta az SaS-t, szerinte a párt egyedüli célja, hogy új választókat szerezzen magának. Sulík az óvintézkedések betartására szólított fel mindenkit.

Matovič szerint az volt a terv, hogy minden koalíciós párt támogatni fogja a népszerűtlen óvintézkedéseket.

„Ha közösen elmagyarázzuk majd az embereknek, hogy elkerülhetetlenek ezek az intézkedések, és közülünk senki sem fogja kétségbe vonni ezek létjogosultságát, az emberek megértik majd, hogy ez a leggyorsabb út a normális élethez” – írta a miniszterelnök a közösségi hálón.

Matovič szerint az SaS úgy döntött, hogy inkább azt fogja mondani, amit a többség hallani akar. Úgy véli, a párt a közérdeket teljesen figyelmen kívül hagyva akar új választókat szerezni magának.

A kormányfő tart tőle, hogy az SaS által terjesztett butaságok romboló hatással lesznek az emberek azon képességére, hogy összefogjanak a valódi ellenséggel szemben.

Sulík a közösségi hálón válaszolt. Azt írta, nyáron többször is javasolta, hogy az ingázókon és a kamionsofőrökön kívül csak azokat engedjék be az országba, akik fel tudnak mutatni egy negatív tesztet, vagy leteszteltetik magukat a határon.

A kormányfő Sulík állítása szerint ignorálta ezt az indítványt. Az SaS elnöke arra kéri az embereket, hogy hordják az arcmaszkot, fertőtlenítsék a kezüket, tartsák be az egymás közti távolságot, és ha nem szükséges, ne gyülekezzenek nagyobb számban.

A koalíción belül azután robbant ki konfliktus, hogy Sulík felemelte a hangját a járványügyi bizottság éttermeket és edzőtermeket korlátozó javaslataival szemben, vasárnap pedig idő előtt elment a központi válságstáb üléséről.

Sulík kifogásolta, hogy a szakértők nem rendelkeznek elég adattal a fertőzöttekről.

A kormányfő rendkívül felelőtlennek és embertelennek nevezte a miniszter viselkedését.

Matovič csütörtökön Brüsszelbe utazott az Európai Tanács ülésére. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkárt nem vitte magával. Ezzel kapcsolatban azt mondta: nincs oka rá, hogy túlontúl szívélyes legyen az SaS képviselőivel, amíg nem szólítják fel az embereket, hogy tartsák be az óvintézkedéseket.

Klus a csütörtökihez hasonló csúcstalálkozókon a kormányfőt főkoordinátorként, egyfajta „serpaként” szokta átsegíteni az uniós témák „buktatóin”. Ezt Tomáš Valášek (Za ľudí), az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke közölte a közösségi hálón.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!