2022. július 15., 14:07

Fizetős lehet a Magas-Tátra a turisták számára

Andrej Doležal közlekedési miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy a Tátrai Nemzeti Parkba (TANAP) látogató turisták idővel kötelezően belépti díjat fizessenek.

Fizethetünk majd
Andrej Doležal
Fotó: TASR/ma7

A TANAP vezetősége korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy a turisták önként fizessenek valamilyen összeget, ha felkeresik a nemzeti parkot.

A Magas-Tátra Idegenforgalmi Társulás (ZCR) ugyanakkor problematikusnak tartja, hogy logisztikailag egyelőre nehezen megoldható a befizető helyek kialakítása, valamint a belépti díj nagysága sem határozható meg egységesen.

A tárcavezető szerint az első pillantásra ugyan meglepőnek tűnik az elképzelés, de külföldön ez már gyakorlattá vált. Azzal nincs gond, hogy a turisták önkéntes alapon fizessenek a belépésért, idővel pedig kötelezővé lehetne tenni. Ezzel sok anyagi tehertől mentesülhetnének a fenntartók és azok, akik törődnek a turista ösvények állapotával, a szemét eltakarításával vagy egyéb feladatokat vállalnak.

Lenka Rusnáková, a ZCR igazgatója szerint sok turista arra panaszkodik, hogy a különböző szolgáltatásokért, a parkolásért és a biztosításért sok pénzt kell fizetniük. A turista ösvények és a magashegyi menedékházak karbantartása sok pénzt igényel, de egyértelművé kellene tenni, hogy a beszedett belépti díjak hová kerülnek és pénzt mire fordítják.

Emlékeztetett rá, hogy a Magas-Tátrában vannak olyan részek, amelyek magántulajdonban vannak és különösen ezeken a helyeken vannak rossz állapotban a patakok felett átívelő hidak, elhanyagoltak a turista ösvények. Erre közpénzt nem lehet fordítani, ezért lenne fontos, hogy a látogatók valamiképpen hozzájáruljanak az itteni infrastruktúra felújításához.

Rusnáková elmondta, hogy nem lesz egyszerű feladat a befizető helyek kijelölése, ráadásul a turista ösvények magántulajdonban levő menedékházakból is elérhetőek, így sokan nem fizetnek majd. Reményének adott hangot, hogy az illetékesek mindent tekintetbe vesznek és kellőképp egyeztetnek, emellett ügyelnek arra is, hogy a látogatókat a cél elérése érdekében megfelelő módon tájékoztassák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.