cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 1., 10:42

Figyelem! Mától kötelező karantén vár mindenkire, aki Dél-Afrikából vagy Izraelből érkezik

Szerdától kötelező karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki az elmúlt 14 napban Dél-Afrikában (Dél-Afrikai köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (korábban Szváziföld), Mozambik, Zimbabwe), Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken járt.

Fotó: egészségkalauz.hu

A karanténkötelezettség mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy átesett-e a COVID-19-en – derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új rendeletéből, amely az omikron vírusmutáció megjelenésére reagál.

Otthon, vagy egy karanténlétesítményben is el lehet tölteni a karantént, ami mindenkire érvényes, aki az érintettel egy háztartásban él, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva, vagy átesett-e a COVID-19-en.

Egyelőre semmilyen kivétel nem vonatkozik ezekre a személyekre.

Ha nem jelentkeznek tünetek, a kötelező karantén a Szlovákiába való belépést követő 14. napon ér véget, illetve véget érhet korábban is, de ehhez két negatív PCR-tesztre van szükség, az elsőt az érkezést követő első napon, a másodikat legkorábban az érkezést követő nyolcadik napon kell elvégeztetni.

A 12 évnél és két hónaposnál fiatalabb gyerekeket nem kell tesztelni, ők addig maradnak karanténban, ameddig a velük egy háztartásban élők. Az ÚVZ figyelmeztet, hogy

a felsoroltak csak akkor érvényesek, ha nem jelentkeznek a COVID-19 tünetei, ellenkező esetben az orvos dönt a karantén megszüntetéséről.

A Közegészségügyi Hivatal emlékeztet, hogy a szabályok csak azokra a személyekre vonatkoznak, akik december 1-je után érkeznek Szlovákiába.

Aki a rendelet hatályba lépése előtt járt Dél-Afrikában, Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken, annak haladéktalanul jelentkeznie kell az [email protected] e-mail-címen. Meg kell adnia a keresztnevét, a vezetéknevét, a telefonszámát és a járást, ahol lakik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi vele a kapcsolatot, hogy meghatározzák a további lépéseket.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.