2021. március 15., 10:17

Erre figyeljen! Hétfőtől kötelező reszpirátort viselni minden zárt térben

A lakásunkon kívül hétfőtől kötelezően reszpirátort vagy hasonló eszközt kell viselnünk minden zárt térben - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Az utcán, a szabadban továbbra is lehet textil szájmaszkot viselni, illetve sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot.

Nem kell reszpirátort hordaniuk az alsó tagozatos alapiskolásoknak. Ez a kivétel vonatkozik a börtönben, őrizetben lévő személyekre is. Nekik elég egyszerű szájmaszkok viselniük.

A harmadik és negyedik kategóriába sorolt, veszélyes munkát végező személyeknek sem kötelező a reszpirátor,

például ahol hőnek vagy fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ez vonatkozik azokra az alkalmazottakra is, akiknek a munkakörülményeik vagy a munkavégzés módja nem teszi lehetővé a légzésvédő maszk viselését. Ők egyszerű szájmaszkkal, kendővel vagy sállal fedhetik el a szájukat és az orrukat.

Zárt térben és a szabadban sem kell reszpirátort vagy szájmaszkot hordaniuk a hat év alatti gyerekeknek, a lakott területen kívül, a szabadban tartózkodóknak, ha öt méternél távolabb vannak más személyektől, akikkel nem laknak egy háztartásban. Sem szájmaszkot, sem reszpirátort nem szükséges viselniük a súlyos autizmusban, illetve a közepesen súlyos vagy súlyos mentális zavarban szenvedőknek és a hallássérülteknek.

Sportolás során sem kell maszkot viselni, és fényképezkedés során sem, a menyasszony és a vőlegény is leveheti a szertatás idejére. Kivétel vonatkozik a művészeti előadások fellépőire, a dokumentumfilmek szereplőire a forgatás alatt, a jeltolmácsokra, valamint azokra a munkavállalókra, akik egyedül vannak a munkahelyükön.

Az STN EN 149 + A1 szabvány szerinti,

legalább FFP2 besorolású, kilégzőszelep nélküli reszpirátor viselése kötelező a boltokban, a városi tömegközlekedési eszközökön, a vonaton vagy a távolsági buszon is.

A Közegészségügyi Hivatal szerint a KN95 vagy N95 jelzésű reszpirátor is megfelel az Európai Unióban érvényes követelményeknek. A szájmaszk hitelesített, ha a „CE” jelölés után négyjegyű szám következik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!