2021. január 12., 18:15

Ficóék résztvesznek a parlament rendkívüli ülésén, de a veszélyhelyzet visszavonása mellett szavaznak

A Smer-SD részt vesz a keddi rendkívüli parlamenti ülésen, azonban nem szavazza meg az érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Fotó: TASR

A Smer egyik alenöke, Juraj Blanár a sajtótájékoztatón kijelentette,

a párt mindent elkövet azért, hogy a veszélyhelyzetet ne hosszabbíthassa meg a kormány.

Boris Susko (Smer-SD) ellenzéki képviselő rámutatott, hogy a parlamentnek nincs módjában meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, ezt csak megerősíteni vagy elutasítani lehet.

Szerinte hatékonyabb lenne,

ha a parlament háromötödös, alkotmányozó többséggel fogadná el a veszélyhelyzet kihirdetését, és csak utána szavaznának annak meghosszabbításáról.

Az ellenzéki képviselő elmondása szerint a parlament még azt sem tudja előre megbeszélni, hogy milyen intézkedéseket hoznak és azok helyesen vannak-e meghatározva. 

Blanár azt is nehezményezte, hogy a parlamenti képviselők egy A4-es papíron kapták meg az indoklást, miért kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetet. Azt is kijelentette, hogy Szlovákiában a parlamenti demokrácia véget ért, és ezt egy Matovič vezette kaotikus koalíció okozta.

A miniszterelnök és Sulík közötti konfliktus ma példa nélküli. Ez csak azt bizonyítja, hogy a kormányfő abszolút elveszítette az irányítás képességét.

- mondta az ellenzéki képviselő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.