2020. szeptember 18., 14:04

Ficóék rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozták

A Smer-SD párt rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozta csütörtökön (szeptember 17.) a nemzeti megújítási terv kapcsán, amelyet EU-s forrásokból fognak finanszírozni, a Next Generation EU program keretében. A párt elegendő aláírást gyűjtött a rendkívüli ülés összehívásához, összesen 37-et. A rendkívüli ülést hét napon belül kellene összehívni.

Fotó: TASR

A rendkívüli ülés összehívásáról szóló indítványt 37 képviselő írta alá, az egész Smer-SD frakció, Štefan és Filip Kuffa, Ján Podmanický, Tomáš Taraba (függetlenek), és hét olyan képviselő, aki a Smerből Peter Pellegrini pártjába ment át.

Semmi nincs az asztalunkon, és nagyon fontos, hogy a parlament szentesíthesse azt a tervezetet, amelyet a kormány az Európai Bizottságnak akar elküldeni. A megújítási terv arról szól, hogy hogyan vészeljük át a válságot, és hogyan tesszük túl magunkat a gazdasági növekedés visszaesésén.”

„Ezzel nem foglalkozik a kormány, és ez nem küldhet el egy ilyen dokumentumot az Európai Bizottságnak anélkül, hogy arról a parlament ne tárgyalt volna. Az, amit Igor Matovič (OĽANO) kormányfő művel, a hozzá nem értés iskolapéldája” – mondta Ladislav Kamenický parlamenti képviselő és a párt alelnöke.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke nem érti, hogy a kormány számára miért prioritás például Léva körgyűrűjének a megépítése.

Ne felejtsük el, hogy Szlovákia gazdasága hanyatlik, és ez azért van, mert a kormány nem tud megbirkózni a járvány okozta válsággal. Nem, hogy nem tud vele megbirkózni, de olyan döntéseket hoz, amelyek csak súlyosbítják a válságot”

– állítja Fico. Hozzátette: a vállalatok szenvednek, és a kormány „mindennel foglalkozik, csak azzal nem, hogy hogyan mentse meg a gazdaságot”.

„Szlovákia történetében először lehetőségünk van arra, hogy csaknem 8 milliárd eurót kapjunk az Európai Bizottságtól. Várunk, és azt kérdezzük, hogy a kormány miért nem tesz semmi jót, miért okoz szégyent, és miért nem mutatja meg nekünk, hogy mit akar október 15-ig az Európai Bizottságnak elküldeni. Tud erről valaki valamit?” – tette fel a kérdést Fico.

Fico szerint ki kell használni a rendkívüli ülés lehetőségét.

Ezt jövő hét csütörtökig (szeptember 24-ig) össze kellene hívni. El tudom képzelni, hogy az egészet blokkolni fogják, mert semmijük sincs. Semmiről nem tudunk, és nem is sejtjük, hogy a kormány mire akarja költeni ezt a pénzt”

– így Fico. Hozzátette: a nemzeti megújítási tervet „szociális párbeszéd” mellett kell elfogadni.

Jelenleg a koalíció tárgyalásokat folytat a megújítási tervről. A koalíció egy elemzés alapján fogja kiválasztani a prioritásokat. Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter egyúttal jelezte, hogy erről nyilvános vitát is fognak folytatni, amelyre idén októberben kerül sor. A miniszter szerint a nyilvános vita érdekesebb lesz, ha már ismerni fogjuk a prioritásokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.