2022. október 26., 15:11
Frissítve: 2022. okt. 26. 16:41

Fico javaslatára nemet mondott az Alkotmánybíróság

A kormány azonnali lemondásáról szóló népszavazási kérdés nem áll összhangban az ország alkotmányával.

ab
Fotó: TASR

Erről Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke a testület zárt ülése után tájékoztatott. Zuzana Čaputová köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult, mert kétségek merültek fel a népszavazásra szánt első kérdés alkotmányos voltával kapcsolatban.

A bíróság döntésétől függött, hogy az államfő egy- vagy kétkérdéses népszavazást hirdet-e. Az első kérdés arra vonatkozott, a lakosság egyetért-e azzal, hogy a kormány haladéktalanul mondjon le.

A döntés értelmében erről nem írhat ki népszavazást az államfő”

- mondta Fiačan.

A népszavazáson a második kérdésről, vagyis arról lehet majd dönteni, lerövidítő legyen-e a választási ciklus parlamenti határozattal vagy népszavazás útján. Az államfő szerint ez a kérdés összhangban van az alkotmánnyal.

Rastislav Kaššák, az Alkotmánybíróság jelentéstevő bírója rámutatott, hogy demokráciában és jogállamban nem lehet tetszőleges kérdésről népszavazást tartani. „A népszavazás az alkotmány szerint a törvényhozó hatalom gyakorlásának részét képezi, de korlátozva van az alkotmány által” – mondta Kaššák, hozzátéve, hogy a népszavazás témája ebben az esetben ellentétes az alkotmányban lefektetett általános szabályokkal. „Az Alkotmánybíróság nem tehetett mást, mint hogy leszögezte, népszavazással nem lehet lerövidíteni egy adott kormány megbízatási idejét, amihez a lemondási kötelezettségére vonatkozó kérdés vezetne” – jelentette ki Kaššák.

A népszavazáson a második kérdésről, vagyis arról lehet majd dönteni, lerövidítő legyen-e a választási ciklus parlamenti határozattal vagy népszavazással. Az államfő szerint ez a kérdés összhangban van az alkotmánnyal.
 

Az ellenzéki Smer-SD képviselői augusztus végén 406 039 népszavazás kihirdetését támogató aláírást adtak át az elnöki palotában. Az ellenzék népszavazással akarja elérni az előrehozott választást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.