cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 2., 14:02
Frissítve: 2023. dec. 2. 16:36

Fico azt ígérte, a kormány mindent megtesz, hogy ne legyen gázáremelés

Ha a Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini úgy dönt, hogy elindul az államfőválasztáson, a Smer-SD támogatni fogja. Jelentette be Robert Fico miniszterelnök, a Smer elnöke az RTVS Szombati párbeszédek című hltvogi politikai vitaműsorában. Maga Robert Fico nem fontolgatja a jelöltségét.

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico szerint egyébként ez a téma nem szerepelt a kormányalakítási tárgyalásokon. A kormányfő szerint a jövőben is maradnia kellene a közvetlen államfőválasztásnak.

Talán inkább arról kellene beszélni, hogy egy közvetlenül megválasztott államfőnek nem kellenének-e erősebb jogkörök”

– tette hozzá a kormányfő.

Fico ugyanakkor bejelentette, hogy a baloldali spektrumhoz tartozó kis politikai pártokat integrálni kívánja a Smerbe. Elmondása szerint a Smer az elmúlt években már hét politikai szubjektumot integrált. „Két-három párttal kapcsolatban van elképzelésem, amelyekkel lassan már arról beszélünk, hogy integrálnánk őket” – mondta.

Hozzátette: nem a Hlas-SD pártról beszél.

A miniszterelnök egyúttal azt is megerősítette, hogy hétfőn (december 4-én) telefonos beszélgetést folytat Denis Smyhal ukrán miniszterelnökkel. Azt szeretné tőle megtudni, hogy a katonai segítség kivételével hogyan tudna Szlovákia segíteni.

Fico menesztené Lipšict

A kormányfő megerősítette a büntető törvénykönyvek módosításának szándékát. Arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a Speciális Büntetőbíróság tovább működik-e. Kijelentette, minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy Daniel Lipšic különleges ügyész távozzon a Speciális Ügyészségtől. „Szerdán (december 3.) kormányülés lesz, és ezt azon meg is tesszük” – jelentette ki Robert Fico.

Fico szerint a parlamenti választások előtt szóba került a politikai pártok különböző, a Speciális Büntetőbíróságot és a Különleges Ügyészséget érintő javaslata.

Nekünk megvan a saját koncepciónk, ami már a végső fázisban van. Mindent megteszek azért, hogy ez a koncepció még most a parlament elé kerüljön”

– tette hozzá.

Elmondása szerint az Európai Bizottsággal is beszélt a kódexek változásairól. Így szeretné elkerülni annak a kockázatát, hogy Szlovákiának esetleg nehézségei támadjanak az európai források lehívásában. Az elutasítja, hogy a büntetőjogi változtatások revansok lennének.

Állítása szerint szükséges az ún. bűnbánók, más szóval informátorok jogállását módosítani.

„Olyan változtatásokon dolgozunk, hogy ne lehessen visszaélni a törvénnyel, mint ahogy most” – tette hozzá.

Fico szerint a Szlovák Titkosszolgálat új igazgatójának kérdése nem jelent nyomást a kormány számára. Mint mondta, szakembert bíztak meg az irányítással. Tibor Gašpar (Smer-SD) parlamenti képviselő számára tökéletes jelölt lenne.

Egy pillanatig sem haboznék, de ettől még messze vagyunk”

– mondta hozzátéve, egyeseket ugyanis zavar, hogy Gašpart hamisan vádolják.

A költségvetésről hétfőn tudunk meg részleteket

Fico azt is kijelentette a beszélgetés során, hogy a kormány szerdán tervezi elfogadni a jövő évi költségvetést. Azt mondta, hogy az államháztartás hiánya 2024-ben alacsonyabb lesz, mint 2023-ban, miközben a szociális normák maradnak.

Mindazzal, amit bejelentettünk, a karácsonyi nyugdíjaktól és a szülői nyugdíjaktól kezdve a teljes összegű 13. nyugdíjig, mindennel számolunk 2024-ben”

– hangsúlyozta a kormányfő. Részleteket azonban nem kívánt említeni, azt mondta, a koalíció majd hétfőn nyújt erről bővebb támogatást a kormányülés után.

„A költségvetés teljesíteni fogja mindazokat a célokat, amelyekben az Európai Bizottsággal megállapodtunk. Elmondhatom, hogy a költségvetés konszolidál is, és tartalmaz bizonyos megtakarítási elemeket” – tette még hozzá.

Azt ígérte, a kormány megtesz mindent azért is, hogy a gázárak ne emelkedjenek.

A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatalának (ÚRSO) elnöke azonban a lakossági gázár olyan mértékű emeléséről döntött, amilyenre itt még nem volt példa.

Ragaszkodok ahhoz, hogy az ÚRSO elnökének távoznia kell (a posztjáról)”

– hangsúlyozta a kormányfő, mondván: a koalíciónak joga van leváltani őt, ha önszántából nem távozik a posztjáról. Fico szerint az ÚRSO elnöke által javasolt gázáremelés „mínusz 900 millió eurót jelent az állami költségvetésben”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.