2021. június 12., 12:06

Félnünk kell-e a kolumbiai mutációtól? Veszélyesebb, mint az eddig ismert vírusvariánsok?

Szlovákiában is felbukkant a koronavírus kolumbiai mutációja. Egy család három tagjánál fedezték fel. Van okunk az aggodalomra?

koronavírus - illusztráció
Fotó: pixabay.com

Boris Klempa virológus szerint igen, nagyobb éberségre és figyelemre van szükség.

Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondása szerint az érintett család nem járt külföldön, s további három kontaktszemélyt jelöltek meg. Közülük még egyik sem kapta meg a védőoltást. A tünetek megjelenése után az érintett személyek azonnal kapcsolatba léptek egymással, önkéntes karanténba vonultak és covid tesztelésre mentek.

A virológus szerint ez a variáns rendkívül gyorsan terjedt el Kolumbia több régiójában. Még azokban is, ahol már nagy az átfertőzöttség. Éppen ezért oda kell figyelni rá, hatással lehet a járványra.

Jelenleg már az USA-ban, Spanyolországban is szaporodnak ennek az új variánsnak az esetei, több európai államban, mint Dánia, Németország, Hollandia igazolták jelenlétét. Olyan országokról van szó, ahol sokat szekvenálnak, tehát a valódi előfordulása még nagyobb lehet”

– tette hozzá.

A kolumbiai mutánst számbelileg egyelőre még nem lehet összehasonlítani a dél-afrikai vagy brazil vírusvariációval.

Szlovákiában egyébként továbbra is a brit mutáns dominál.

Májusban az összes pozitív PCR-teszt 14,7 százalékát vizsgálták a mutáció szempontjából. A jövőben, az alacsony napi esetszám miatt elképzelhető, hogy valamennyi pozitív tesztmintán elvégzik a szekvenálást, legalábbis erről is említést tett az országos tisztifőorvos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.