2023. május 15., 19:40

Felmérés: A megkérdezettek nagy többsége kiáll az egységes magyar képviselet mellett

A több mint 13 ezer válaszadó bevonásával készült felmérés szerint 92 százalék támogatja, hogy a felvidéki magyar közösséget képviselő politikusok egy közös listán induljanak az őszi választásokon.

A Pro Regia Cultura polgári társulás önálló kezdeményezésből végez egy átfogó közvélemény-kutatást, melynek célja Szlovákiában a magyar közösség által lakott régiókban élők véleményének mérése aktuális közéleti, valamint közigazgatási jellegű kérdésekben.

A felmérés szociológiai szempontok alapján nem volt behatárolt, például a válaszadókat nem korlátozta meghatározott nem - férfi/nő, vagy kor szempontok alapján. A válaszok önkéntes kérdezőbiztosok bevonásával, valamint a kozvelemeny.sk internetes oldalon keresztül érkeztek be. Ezen az oldalon még egészen május végéig az aktuális kérdésekre a válaszait bárki megadhatja, aki 18. életévét betöltötte.

A felmérésben április közepétől 13 478 válaszadó vett részt, 94 százalékuk magyar nemzetiségű.

A válaszadók 62 százaléka tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést a nyelvhasználatát illetően, 86 százalékuk jelezte, hogy magyar nyelven szeretné taníttatni a gyermekét. A megkérdezettek 95%-a fontosnak tartja a régióhoz köthető hagyományok ápolását.

62 százalékuk mindig, 20 százalékuk általában részt vesz a választásokon. 92% támogatja, hogy a felvidéki magyar közösséget képviselő politikusok egy közös listán induljanak az őszi választásokon.

A felmérés részleteit a csatolmányban találják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.