2023. október 12., 18:12

Felfüggesztették az Európai Szocialisták a Smer és a Hlas párt tagságát

Az Európai Szocialisták Pártjának vezetése úgy döntött, hogy felfüggeszti a Smer és a Hlas szlovák politikai pártok tagságát az európai tömörülésben. Mindezt Robert Fico egyértelmű eltávolodásával indokolják az európai szocialisták értékrendjétől, illetve a radikális jobboldali SNS párttal kötött koalícióval.

kormánykoalíció
Fotó: TASR

„Az elnökség azt követően folyamodott ehhez a lépéshez, hogy a Smer-SD vezetője, Robert Fico egyértelműen eltért a PES pártcsalád értékrendjétől. Ráadásul a Smer-SD és a Hlas-SD kormánykoalíciójának a bejelentése után a radikális jobboldali párttal aggodalmak merültek fel” – áll a PES közleményében, az SNS-szel jelzett kormánykoalícióról megjelent hírekre utalva.

Amint azt az Euractiv.sk portál írja, az európai szocialisták bírálták a Smert annak oroszbarát álláspontja miatt, konkrétan az Ukrajnának való katonai segítségnyújtást megtagadása miatt.

Emlékeztettek arra is, hogy a szélsőjobboldallal való koalícióra lépés vörös vonal a baloldali pártok számára.

Korábban magas rangú európai politikusok, például António Costa portugál miniszterelnök is kérték a PES reakcióját az ügyben. A német, holland, illetve osztrák szocialisták is levélben kértek választ a PES elnökségétől a kérdésben.

Míg Pellegrini korábban kijelentette, hogy a szocialisták nem zárhatják ki a Hlas pártot, mert az nem teljes jogú tag, Fico úgy nyilatkozott, hogy nem változtat Ukrajnával kapcsolatos retorikáján, még ha ez a tagságába is kerül.

Amint az Euractiv portál beszámolt róla, a frakcióból való kizárás azt jelentheti, hogy a szlovák szocialista EP-képviselők elveszítik politikai befolyásukat, beleértve a bizottsági pozícióikat vagy az Európai Parlamentben betöltött vezetői pozícióikat, amiről a képviselőcsoportok döntenek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.