2024. február 29., 07:58
Frissítve: már. 4. 21:48

Felfüggesztette az Alkotmánybíróság a Btk-módosítás hatályba lépését

Szerdán felfüggesztette az Alkotmánybíróság (AB) a Btk-módosítás hatályba lépését, valamint a büntetőeljárásra vonatkozó rendelkezések egy részét – derül ki a TASR birtokában levő információkból. A döntésről a Markíza televízió is beszámolt. Az Alkotmánybíróság még nem tájékoztatott az ügyben.

ab
Fotó: TASR

Az AB további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová államfő és az ellenzéki pártok vonatkozó beadványát. Az AB nem nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság senkivel sem kommunikál saját eljárásával kapcsolatban”

– jelentette ki a TASR-nek Martina Ferencová, az AB szóvivője. Még keddi (február 27.) zárt ülésén a testület egy eljárásba vonta össze az államfő és az ellenzék üggyel kapcsolatban benyújtott három beadványát.

Az államfő és az ellenzék szerint is alkotmánysértő a Btk. elfogadott módosítása, és hatályba lépésének felfüggesztését kérték a bíróság döntéséig. A kormánykoalíció által elfogadott módosítás még nem jelent meg a törvénytárban.

Az Alkotmánybíróság időközben megerősítette, hogy felfüggesztette a BTK-módosítás egy részének hatályba lépését. A felfüggesztés vonatkozik a Büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira, tájékoztatott Martina Ferencová, a bíróság szóvivője.

A hatályosság felfüggesztése a büntetőeljárások esetében arra az eljárási szabály bevezetéséről szóló rendelkezésre vonatkozik, amely szerint a bűnüldöző hatóságoknak és a bíróságnak lehetősége van a jogellenes módon megszerzett bizonyítékot felhasználni abban az esetben, ha azt csak a vádlott javéra használják fel. A másik felfüggesztett rész a vádlott elleni fellebbezési határidő hat hónapról három évre történő meghosszabbítására vonatkozik.

A testület további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová államfő és az ellenzék javaslatát ezeknek a módosításoknak a megvizsgálására. A Speciális Ügyészi Hivatal megszűnésének hatályát nem függesztette fel.

Fico alapvetően elégedett a döntéssel

A kormányfő, Robert Fico alapvetően elégedett az Alkotmánybíróság döntésével.

A speciális ügységszég, a gonosz és az utálat melegágya, az emberi jogok megsértője március 20-án megszűnik

- mondta Fico, hozzátéve, hogy ezzel teljesül a kormányprogram. A bíróságnak semmit nem ró fel, ugyanakkor kijelentette, hogy a büntető törvénykönyv módosításának egyéb részleteiről tárgyaljon nyugodtan az alkotmánybíróság.

Fico azt is hozzátette, hogy szeretné tudni, milyen nyomás alatt dolgozott a bíróság, és

miért a média ismerte meg előbb a döntését, nem pedig az eljárás résztvevői.

Čaputová: Az AB döntése jó hír a demokrácia és a jogállam számára

Az Alkotmánybíróság döntése jó hír a demokrácia és a jogállam számára – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő az egyes büntetőjogi módosítások hatályba lépésének felfüggesztése kapcsán. A gyors döntés szerinte igazolja, a tervezett módosítások olyan súlyos beavatkozást jelenthettek volna az emberek alkotmány által szavatolt jogaiba, hogy az alkotmánybírók szükségesnek látták még a hatályba lépésük előtt megvizsgálni azokat.  

Működik a fékek és ellensúlyok rendszere, talán ez a legfontosabb üzenet az ország összes állampolgára számára.

Természetesen ki kell hangsúlyozni, hogy egyes részek hatályba lépésének felfüggesztéséről van szó, nem magáról a testület ez ügyben hozott végleges döntéséről. De jó hír a bűncselekmények áldozatai számára, mert egyelőre nem változnak negatívan a kártérítéshez és az igazságszolgáltatáshoz fűződő jogaik” – szögezte le az államfő.

Čaputová egyben a külföldnek küldött üzenetnek is tekinti a döntést, hogy Szlovákia megfelelően védi az európai uniós országok adófizetőinek pénzét.

Hozzátette viszont, hogy a határozat komoly feladat elé állítja Maroš Žilinka főügyészt, hogy a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszűnése után megoldja az ügyek zökkenőmentes átadását a megyei ügyészségeknek és megelőzze az eljárások elhúzódását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.