2022. február 1., 08:28

Februártól kilenc hónapra csökken a COVID-19 elleni oltás érvényessége

Februártól a COVID-19 elleni oltás érvényessége az utolsó adag beadása óta számított egy évről kilenc hónapra csökken. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) ezért több rendeletet is módosít. Ami a határrezsimet szabályozó rendeletet illeti, a védőoltás rövidebb érvényessége csak február 4-ével lép hatályba, mivel módosítani kell az eHranica rendszert is. A TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Covid-pass
Fotó: TASR
Az Európai Bizottság olyan szabályokat fogadott el, amelyek értelmében az uniós COVID utazási igazolvány a teljes beoltottság elérése után kilenc hónapig lesz érvényes. Ezzel hangoljuk össze a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeleteiben szereplő érvényességi időt"

- magyarázta Račková. A kilenc hónapos érvényesség eddig csak a COVID-pozitív személyek elkülönítéséről és a közeli kontaktszemélyek karanténba helyezéséről szóló rendeletben szerepelt.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kilenc hónapos érvényességi időt a kétadagos vakcina esetében a második adag beadásától, illetve az egyadagos vakcina beadásától számítják. Kilenc hónap elteltével az illető már nem számít beoltottnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.