Ezt is megértük! A nyugdíjasok egy része nem tudja felvenni járandóságát a postán

2020. november 6., 14:13
ma7 B. Vida Júlia

Az utóbbi napokban több kétségbeesett nyugdíjas fordult az Emberi Jogok Szlovákiai Nemzeti Központjához, akik a szigorú kijárási korlátozások miatt nem vehetik fel nyugdíjukat a postahivatalokban.

nyugdíjasok
Fotó: TASR/AP

A központ éppen ezért a kormányhoz és a Közegészségügyi Hivatalhoz fordult, hogy foglalkozzanak ezzel az idősek számára szó szerint húsba vágó problémával.

A Közegészségügyi Hivatal rendeletében csak az alapvető létszükségletek legközelebb boltban való beszerzésére adott kivételt. A postára menésre ez nem vonatkozik, amit a Szlovák Posta is megerősített.

Éppen ezért, aki postára megy, attól minden esetben elkérik a negatív teszteredményről szóló tanúsítványt (certifikátumot). Az az idős ember pedig, aki nem vett részt az országos tesztelésen, ilyet nem tud felmutatni. A 65 éven felettiek számára ez nem is volt ajánlott!

Az egészségvédelem mellett a kormánynak a nyugdíjasok anyagi biztonságára is ügyelnie kell, hogy azok hozzáférhessenek nyugdíjukhoz, amire törvény adta joguk van. Mindezt annak érdekében, hogy a legsérülékenyebb korosztályt ne veszélyeztesse a szegénység, érvelt az emberjogi központ.

A Közegészségügyi Hivatalt éppen ezért felszólítják, hogy minél előbb oldja meg ezt az áldatlan állapotot, mégpedig úgy, hogy a posta alkalmazottainak biztonsága és nyugdíjasok jogos követelése garantálva legyen.

Portálunk megtudta azt is, hogy a postások csak azoknak kézbesíthetik házhoz a nyugdíjat, akik felmutatják a negatív teszteredményről szóló tanúsítványt.

Aki pozitív teszteredmény vagy amiatt, mert nem vett részt az országos tesztelésen (ők vannak sokkal többen) karanténba került, csak a 10 napos karantén után juthat hozzá nyugdíjához. Hogy miből él addig egy kisnyugdíjas, vagy egy nyugdíjas házaspár, akiknek egy ugyanazon a napon kézbesítik a járandóságát, arra persze a döntéshozók nem gondoltak, amikor a szabályokat megalkották.

Kövesse facebook oldalunkat is!