2023. március 8., 17:19

Ezekből a gyógyszerekből továbbra is országszerte hiány van

Továbbra is hiányoznak bizonyos gyógyszerek a hazai piacról, a helyzet az utóbbi hetekben nem javult, de legalább nem romlott. 

gyógyszerek
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) a TASR hírügynökség megkeresésére elmondta, egyes fájdalomcsillapítókból, lázcsillapítókból és antibiotikumokból továbbra is hiány van. Szintén nehezen szerezhetők be bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények.

Januárban arról írtunk, főként amoxicilin, azitromycin, paracetamol és ibuprofén tartalmú gyógyszerekről van szó.

A beteg gyerekek szüleinek is főhet a feje, a piacról ugyanis egy sereg gyermekgyógyászati készítmény hiányzik. A legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító készítmények, a Panadol, a Nurofen és a Paralen, valamint a torokfájás elleni készítmények, a Strepsils és a Strepfen is hiányzik a piacról.

A globális gyógyszerhiánynak több oka is van. Ezek: helyi járványok esetén megemelkedett kereslet bizonyos típusú gyógyszerek iránt; az ellátási láncban keletkezett, és a világjárvány óta még helyre nem hozott hiátusok az ellátási láncban; a gyártási struktúrák megváltozása, például a gyártás vagy gyárak áthelyezése.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.