2022. február 18., 11:01
Frissítve: 06:01

Ez sem jött össze: megbukott a nagy bírósági reform, alakul a balhé a kormányban

Sokak meglepetésére megbukott a parlament előtt a kormány egyik nagy dérrel-dúrral beharangozott reformja, amely alapjaiban alakította volna át a bíróságok működését. 

Fotó: pixabay.com

A Mária Kolíková igazságügyi miniszter által javasolt csomagtól azt várták, költséghatékonyabbá, átláthatóbbá és gyorsabbá teszi majd a szlovák bíróságok működését. A tervezet ellen sokan felemelték a szavukat. A magyar közösség tagjai például azért, mert az átalakítás miatt lehetetlen helyzetbe kerültek volna Besztercebánya megye déli részén élők, a több száz kilométerre lévő Zsolnára kellett volna járniuk intézni ügyesbajos bírósági ügyeiket.

Kolíková eredetileg két évet szánt arra, hogy a szlovák igazságszolgáltatás rendszerét átalakítsa. Terve az volt, hogy felére csökkenti a járásbíróságok számát, s mindössze három kerületi és egyetlen városi bíróságot hagy meg. Ezek feladatait részben közigazgatási bíróságok vették volna át, a felettük álló legfelsőbb közigazgatási bírósággal egyetemben. Kolíková, mivel tervét komoly ellenállás fogadta, egyrészt kilúgozta, másrészt részekre osztotta a feladatot, tulajdonképpen "felszalámizta" a szlovák bírósági rendszert.

Tegnap a parlament elé végül egy alaposan átdolgozott reformterv került, kis túlzással minden eredmény nélkül. Kolíková szalámizós taktikájának eredményeként végül több különböző törvényjavaslat formájában került a bírósági reform a parlament elé. Ebből mindössze egyet szavazott meg a törvényhozás, mivel a Sme rodina újfent külön utakon indult el. Kollárék sem az új kerületi bíróságok létrehozását, sem a városi bíróságok átszervezését nem szavazták meg, ráadásul Kolíková korábbi párttársai is tartózkodtak.

Egyedül a járási bíróságok székhelyeinek és területi illetékességük átalakítása ment át - egyelőre csak első olvasatban.

Ennek lényege, hogy számos járási bíróság veszti el eredeti funkcióját, néhány pedig (Simony, Szakolca, Bán és Késmárk) teljesen megszűnik.

Innen azonban lejtmenet következett. A kerületi bíróságok átalakítása még úgy is egyetlen szavazaton múlott, hogy a Sme rodina képviselői mellett Gyimesi György (OĽaNO), Alexandra Pivková és Miriam Šuteková (mindkettő Za ľudí) sem támogatták a javaslatot.

Kolíková a szavazás után azt nyilatkozta, fogalma sem volt róla, hogy egykori párttársai a Za ľudínál nem támogatják majd a reformot. 

Érdekes színfoltja volt a tegnapi ülésnapnak, hogy Boris Kollár házelnöki minőségében a parlament elé hívta a miniszter asszonyt, amikor a városi bíróságok sorsáról kellett volna szavaznia a képviselőknek, ugyanis a törvényhozás épülete előtt a pozsonyi városi bíróságok több száz alkalmazottja tiltakozott éppen. Kolíková persze nem ment ki, a következő javaslat meg nem ment át. A Za ľudí immár frakció nélküli képviselői egy emberként tartózkodtak. 

Juraj Šeliga, a párt alelnöke a döntést kommentálva leszögezte, Kolíková sem vele, sem párttársaival nem tárgyalt a reform támogatásáról. 

Az nem tárgyalás, hogy 15 perccel a szavazás előtt felhív, melyik gombot kell megnyomni.
Ha nem lesz, hát nem lesz! Ez miért baj?

Mivel a javaslatokat a parlament most leszavazta, ugyanerről legközelebb csak fél év múlva szavazhatnak újra. Ez azért is problémás lehet, mert a bírósági rendszer átalakítása

egyik előfeltétele annak, hogy Szlovákia hozzájusson az EU-s felújítási alapból származó pénzekhez, 500 millió euró a tét. Ebből kellene fedeznie az államnak a bírósági reformot.

Kolíkovának egyetlen menekülőútja még akad. Mivel a közigazgatási bíróságok rendszerét is átalakítják, abba a törvénycsomagba elvileg még becsempészheti a most elutasított elképzelései nagy részét, csakhogy az a javaslat még a kormány elé sem került, nemhogy a parlament szavazzon róla. 

Kolíkovának mennie kell?

Miután a miniszter asszony reformterve csúfosan megbukott, menetrendszerűen érkezett a lemondását követő első nyilatkozat is. Ebben tulajdonképpen nincs is semmi meglepő, abban azonban már igen, hogy Kolíková baráti tűz alá került. Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője kijelentette, Kolíkovának be kellene nyújtania a lemondását. A reformtervezet elutasítása kapcsán pedig lakonikusan megjegyezte, 

(...) nem azért vagyunk a kormánykoalíció tagjai, hogy megszavazzunk mindenféle hülyeséget.

Pčolinský végül hazugságnak minősítette a miniszter asszony azon állítását, hogy a koalíciós partnereknek nem volt kifogása a reformtervvel szemben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.