2022. március 2., 12:27

Evakuálták a kijevi szlovák nagykövetséget

Evakuáltuk a kijevi szlovák nagykövetséget, a diplomatakonvoj már megindult Szlovákia felé - tájékoztatott Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt. Hozzátette: megszüntetik az orosz diplomata útlevéllel rendelkezők vízummentességét.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

Korčok elmondása szerint a kijevi nagykövetség kiürítéséről szóló döntés azután született meg, hogy a biztonsági erőkkel közösen felmérték a körülményeket, majd kivárták a megfelelő biztonsági helyzetet. A diplomatakonvoj 10 autóból áll, ezekben 26 személy utazik, köztük brit és német újságírók, valamint ukrán állampolgárok és gyerekek is.

Ami a vízummentesség felszámolását illeti, a kormány a lépést összehangolta az Európai Unió többi tagállamával. Az intézkedés azt jelenti, hogy az orosz diplomata útlevéllel rendelkezőknek vízumért kell majd folyamodniuk. A tárcavezető hozzátette: nyitva van az orosz diplomaták kiutasításának lehetősége is, de eddig még egyik ország sem lépte meg ezt, mivel jelenleg a gazdasági szankciókra helyezik a hangsúlyt.

Korčok szerint az ukrán-orosz tárgyalások csak akkor lehetnek sikeresek, ha az Orosz Föderáció leállítja a hadműveletet. Támogatja tehát az arra vonatkozó ukrán követelést, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki a szuverén Ukrajna területéről. 
"Mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy az Európai Unióban (EU) működni tudjon, Ukrajnának ehhez időre van szüksége.

Az vitathatatlan, hogy Ukrajna azzal, ahogy a hazát, az értékeit védi, egyben minket is véd, és ezért az EU-hoz tartozik" - fogalmazott a külügyminiszter Ukrajna csatlakozási kérelmével kapcsolatban, hozzátéve: el tud képzelni egyfajta politikai tagságot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.