lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. november 7., 20:12

Európa és Amerika egymáshoz való közeledését várják Bidentől a szlovák politikusok

Szlovákia felkészült arra, hogy szorosan együttműködjön a jövendő amerikai elnökkel, reagált Ivan Korčok, a szlovák külügyi tárca vezetője, miután a CNN bejlentette, Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást. Egyúttal azt reméli, hogy az USA és Szlovákia között kapcsolatok erősödnek és javulnak.

Fotó: TASR/AP
Jobban szükségünk van egymásra, mint bármikor azelőtt”

– írta közösségi oldalán. Bővebb nyilatkozatot a hivatalos eredmények bejelentése után ígért.

Veronika Remišová befektetési miniszter szintén gratulált az USA elnökének és bízik abban, hogy Joe Biden vezetése alatt az Egyesült Államok megbízható partnere lesz Európának és Szlovákiának. Szerinte most mindennél nagyobb szükségünk van olyan államvezetőkre és személyiségekre, akik képesek az egyesítésre és szövetségkötésre.

Az USA és az Európai Unió között régóta van partneri kapcsolat”

– fejtette ki. Ez pedig egy közös demokratikus vízió partnersége, amelynek fontos pillére a szabadság.

Szlovákia számára fontos, hogy egyenrangú és büszke partnerek kössenek szövetséget, akár az Európai Unión belül vagy a világban, mert ezek a partnerségek békét és fejlődést hoznak.

Az SaS bízik abban, hogy Biden megválasztása az USA és Európa közti kapcsolatok javulását hozza. A parlament külügyi bizottságának alelnöke, Peter Osuský figyelmeztetett, nagyon fontos lesz az új elnök hozzáállása a nemzetközi politikához.

Nézetem szerint Biden valószínűleg jobb alternatíva az Európai Unióval szemben. Az ő hozzáállása a nemzetközi politikához előre láthatóbb, lehet, hogy komfortosabb és puhább lesz, mint Trumppé, mindenekelőtt a nemzetközi szervezetekkel kapcsolatban”

 – nyilatkozta. Ő is az USA és Európa közti kapcsolatok javulásában bízik.

Martin Klus külügyi államtitkár reméli, hogy a választások lefolytatásának kétségbe vonása Donald Trump részéről nem lesz hatással a jogállamiságra és az USA demokratikus intézményeire, mert az mintául szolgálhatna a világ más országai számára is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.